Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Európsky volebný maratón priniesol úspech najmä radikálom
Zdielať na

Európsky volebný maratón priniesol úspech najmä radikálom

EURÓPA / Úspech v štvordňovom volebnom maratóne do Európskeho parlamentu predovšetkým v starých úniových krajinách zaznamenali nacionalisti, ktorí zvíťazili napríklad vo Francúzsku či Dánsku.

Historický výsledok

Voliť prišlo 43,11 percenta, teda o niečo viac, než počas eurovolieb v roku 2009.

Historický výsledok vo Francúzsku zrejme s 25 či 26 percentami hlasov zaznamenala Národná fronta (NF) Marine Le Penovej, v europarlamente by nacionalisti mohli namiesto súčasných troch poslancov mať až 25 kresiel. Na druhom mieste skončili konzervatívci, vládni socialisti sú až tretí.

V Nemecku Merkelová

V Nemecku s prehľadom zvíťazila konzervatívna únia CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej s 36 percentami, na druhom mieste skončila koaličná sociálna demokracia (SPD). Do parlamentu podľa odhadov hladko prešla euroskeptická Alternatíva pre Nemecko a dostať by sa tam mohla aj krajne pravicová Národnedemokratická strana Nemecka (NPD).

Tradičné vládne strany vyhrali v Rakúsku, ľudovci a sociálni demokrati obsadili prvé dve miesta. Tretie ale pripadlo nacionalistom zo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorí s predpokladanými 20 percentami hlasov zaznamenali značný nárast popularity.

Praví Fíni

V Dánsku zvíťazila krajne pravicová Dánska ľudová strana (DF), ktorá bude mať tri z 13 kresiel. Rovnaký počet poslancov bude mať aj dánska vládna Sociálnedemokratická strana (SD) premiérky Helle Thorningovej-Schmidtovej, čo bude o jedného menej než teraz.

Vo Fínsku síce vyhrala vládna Národná koaličná strana (KOK), veľké víťazstvo ale oslavuje formácia Praví Fíni. Tá podľa všetkého získala dve poslanecké kreslá, doteraz mala len jedno.

SYRIZA v Grécku

Najpopulárnejšia Švédska sociálnedemokratická robotnícka strana získala dôveru 24,5 percenta voličov, čo z dvadsiatky poslaneckých mandátov pre Švédsko bude znamenať šesť kresiel. Druhí s 15,2 percentami hlasov skončili Zelení, ktorí budú mať troch europoslancov.

Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA), ktorá je najsilnejším opozičným zoskupením v Grécku, sa umiestnila na čele oficiálnej prognózy výsledkov tamojších volieb do Európskeho parlamentu (EP). Podľa údajov zverejnených na záver nedeľňajšieho hlasovania ministerstvom vnútra v Aténach zoskupenie odmietajúce podmienky finančnej záchrany Grécka predstihlo vládnych konzervatívcov v pomere 26,7 ku 22,8 percenta, zatiaľ čo treťou v poradí je krajine pravicová strana Zlatý úsvit so ziskom 9,3 percenta.

Protieurópska strana

Prvé výsledky eurovolieb v Británii ukazujú na veľké zisky protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP). Zo zatiaľ 15 vyhlásených víťazov, získala UKIP šesť kresiel, vládni konzervativci päť a opoziční labouristi štyri.

Británia má v Európskom parlamente 73 poslancov. "Politické zemětrasenie, ktoré UKIP sľubovala, je na postupe," povedal novozvolený europoslanec tejto strany Patrick O'Flynn.

Na Slovensku volilo 13,05 percenta voličov. Kompletné výsledky nájdete TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy