Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Škripek aj Sulík. Toto sú noví slovenskí europoslanci
Zdielať na

Škripek aj Sulík. Toto sú noví slovenskí europoslanci

BRATISLAVA / Ostrieľaní európski harcovníci aj úplní nováčikovia. Slovensko zvolilo trinásť poslancov európskeho parlamentu. Do Bruselu či Štrasburgu bude cestovať napríklad aj šéf SaS Richard Sulík. Známymi tvárami za Slovensko sú Monika Flašíková - Beňová či Eduard Kukan.

Len jeden mandát

Slovenskí voliči posunuli do Bruselu štvoricu kandidátov Smeru-SD. Sú to  Maroš Šefčovič, Monika Flašíková Beňová, Boris Zala a Vladimír Maňka. Za KDH je to dvojica poslancov Anna Záborská a Miroslav Mikolášik a za SDKÚ-DS duo Ivan Štefanec a Eduard Kukan.

Ďalších päť strán získalo po jednom mandáte. Konkrétne za OĽaNO by mal byť poslancom v europarlamente Branislav Škripek, za Most-Híd József Nagy, za stranu NOVA Jana Žitňanská, za SaS Richard Sulík a za SMK Pál Csáky.

Za Smer by mohla v europarlamente napokon skončiť aj Monika Smolková, ktorá spadla z tretieho na piate miesto straníckej kandidátky, Šefčovič totiž avizoval, že sa mandátu vzdá a bude opäť slovenským eurokomisárom.

Smer-SD vs. SDKÚ-DS

V bratislavskom obvode vyhral eurovoľby Smer-SD, ktorému odovzdalo v Bratislave hlas približne 19 percent voličov. Vyplýva to z neoficiálneho sčítania hlasov niektorých politických strán. Na druhom mieste v Bratislave skončila SDKÚ-DS so ziskom približne 15,5 percenta.

Prvú trojicu uzatvára v tomto obvode koalícia strán NOVA, OKS, KDS. Tá získala viac ako 10 000 hlasov. Za nimi v Bratislave nasleduje SaS so ziskom približne 12 a pol percenta a KDH, ktoré v tomto obvode volilo zhruba 10 percent voličov. OĽaNO získalo približne 6 a pol percenta hlasov. Ostatné strany v Bratislave neprekročili päťpercentnú hranicu.

Pozrite si reportáž z volebnej soboty:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy