Polojasno
17°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V 21 krajinách ešte volia svojich europoslancov
Zdielať na

V 21 krajinách ešte volia svojich europoslancov

Zdroj: ISIFA

BRUSEL / Celkovo 21 krajín Európskej únie volí v nedeľu svojich europoslancov. Výsledky hlasovania z celej dvadsaťosmičky začnú zverejňovať až po 23:00 hod., keď sa zatvoria volebné miestnosti v poslednej z nich, v Taliansku. Odhady na základe prieskumu v niektorých krajinách možno očakávať už večer.

Voľby v Európskej únii

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) v nedeľu pokračujú v posledných 21 krajinách Európskej únie. Eurovoľby sa začali vo štvrtok v Británii a Holandsku a v piatok pokračovali v Írsku. V sobotu sa zase volilo na Malte, v Lotyšsku, na Slovensku a druhým dňom aj v Česku. Výsledky by mali v jednotlivých štátoch začať zverejňovať v nedeľu večer po zatvorení všetkých volebných miestností. Výsledky hlasovania z celej dvadsaťosmičky sa začnú zverejňovať až po 23:00 hod., keď za zatvoria volebné miestnosti v poslednej z nich, v Taliansku. Odhady na základe prieskumu však možno očakávať skôr.

Medzi štáty, kde majú voliči možnosť prísť k urnám v nedeľu, sú tiež dvaja veľký hráči Únie, teda Nemecko a Francúzsko. Zastupovať ich bude spolu 170 poslancov.

KOMPLETNÉ VÝSLEDKY VOLIEB DO EURÓPSKEHO PARLAMENTU

Voľby v Belgicku

Výraznou udalosťou sú voľby v Belgicku. Okrem europoslancov tam ľudia hlasujú aj o zložení federálneho a regionálneho parlamentu. Voľby tak ovplyvnia podobu komplikovanej politiky krajiny na ďalších päť rokov. Predvolebnú atmosféru znepríjemnil útok na židovské múzeum v centre Bruselu.

Na doterajších ôsmich voľbách poslancov Európskeho parlamentu je zaujímavý nielen súboj hlavných európskych strán, ale tiež výška zisku nacionalistických a populistických zoskupení s protieurópskou agendou, ktoré sľubujú úspech v krajinách mimo únie.

Veľké sklamanie

Holandská euroskeptická pravivová Strana pre slobodu pod vedením Geerta Wildersa skončila prekvapivo na štvrtom mieste. Prieskum medzi voličmi pri odchode z volebných stredísk ukazuje, že Wildersova strana získala viac ako dvanásť percent hlasov. Skončila za ľavicovými liberálnymi Demokratmi 66, Kresťanskodemokratickou výzvou (CDA) a Ľudovou stranu pre slobodu a demokraciu (VDD).

K volebným urnám prišlo podľa médií približne 37 percent z 12,5 milióna oprávnených voličov. Tí vyberali 26 kandidátov.

Pokiaľ uvedené odhady potvrdia v nedeľu oficiálne výsledky, bude to pre známeho euroskeptika Greeta Wildersa veľké sklamanie. Jeho strana bola niekoľko mesiacov na čele predvolebných ankiet. Lepšie by mohli dopadnúť extrémisti vo Veľkej Británii alebo Francúzsku. Favoritmi sú nacionalisti z Národnej fronty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy