Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Do Európskeho parlamentu by sa dostalo sedem strán
Zdielať na

Do Európskeho parlamentu by sa dostalo sedem strán

BRATISLAVA / Ak by sa voľby do Európskeho parlamentu (EP) konali začiatkom mája, Slovensko by v ňom zastupovalo sedem poslancov za stranu Smer-SD, pričom jedného poslanca by do europarlamentu poslali strany KDH, OĽaNO, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS a koalícia NOVA, KDS a OKS.

"Pokiaľ ide o samotné preferencie jednotlivých politických strán a hnutí, je veľmi zložité ich odhadovať, pretože miera účasti vo voľbách sa ukazuje ako veľmi nízka, čo znamená, že relatívne malý počet respondentov vo výskume odpovedal na otázku – komu dajú v týchto voľbách svoj hlas," uviedol šéf agentúry Focus Martin. Slosiarik.

Ako dodal, preferencie sú preto zaťažené vyššou štatistickou chybou. Pri výpočte preferencií použili odpovede len tých respondentov, ktorí povedali, že určite alebo pravdepodobne pôjdu voliť, čo bolo spolu 38,2 percenta všetkých respondentov.

Ľudia nevedia či pôjdu voliť

Z týchto 38,2 percenta respondentov 6,1 percenta ešte nevie, koho bude voliť, respektíve nechceli odpovedať. Ostatných 32,1 percenta respondentov rozdelilo svoje preferencie medzi všetky 29 kandidujúcich strán a hnutí, ktoré im anketári predložili na zozname.

Približne pätnásť percent respondentov v prieskume uviedlo, že sa určite chcú zúčastniť na voľbách do europarlamentu. Ďalšia necelá štvrtina opýtaných  deklarovala, že sa pravdepodobne zúčastnia na týchto voľbách. Svoju účasť na voľbách rozhodne vylúčila viac ako pätina opýtaných a ďalšia viac ako desatina respondentov sa na nich pravdepodobne nezúčastní.

Ďalšia viac ako pätina respondentov uviedla, že nie sú si istí, či pôjdu voliť a niečo cez päť percent opýtaných zvolilo vyhýbavú odpoveď, že nevie. "Agentúra Focus odhaduje, že miera účasti v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu (24. mája), sa na základe momentálnych deklarácií respondentov, pokiaľ ide o ich zámer zúčastniť sa na týchto voľbách a na základe predchádzajúcich skúseností agentúry s obdobnými odhadmi, bude pohybovať v intervale 16 až 21 percent," skonštatoval Slosiarik.

Agentúra Focus robila prieskum od 6. do 13. mája na reprezentatívnej vzorke 1 037 respondendtov.

Politická strana % rozhodnutých voličov Politická strana% rozhodnutých voličov
Smer-SD37,0Strana zelených0,9
KDH9,1KSS0,9
OĽaNO7,3ÚSVIT0,6
Most - Híd6,4Nový parlament0,5
SDKÚ-DS5,9Kresťanská slovenská národná strana0,4
NOVA, KDS, OKS5,6Demokratická občianska strana 0,3
SaS5,1Strana demokratického Slovenska0,3
SMK4,7VZDOR - strana práce0,3
SNS4,0Strana moderného Slovenska0,3
Strana TIP3,1Tvoríme inú politiku0,3
ĽS Naše Slovensko1,8Priama demokracia, Kresťanská ľudová strana0,3
Národ a Spravodlivosť 1,6Maďarská kresťanskodemokratická aliancia0,2
7 statočných - Regionálna strana Slovenska 1,0Slovenská ľudová strana0,0
Európska demokratická strana0,9Magnificant Slovakia0,0

Zdroj: SITA

Voľby už v sobotu

Rozhodovať o 13 poslancoch Európskeho parlamentu (EP) môže na Slovensku na budúci víkend, v sobotu 24. mája, približne 4,4 milióna voličov. Právo voliť do Európskeho parlamentu na území Slovenskej republiky majú občania SR, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov a majú na Slovensku trvalý pobyt.

O budúcich europoslancoch môže po prvý raz rozhodnúť približne 333 900 prvovoličov. Pritom vôbec po prvý raz v živote môže svoje voličské právo využiť približne 9 670 mladých ľudí. V tomto prípade ide o tých voličov, ktorí od druhého kola voľby prezidenta, teda od 29. marca, dosiahli potrebný vek 18 rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy