Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci volili poslancov do Európskeho parlamentu
Zdielať na

Slováci volili poslancov do Európskeho parlamentu

SLOVENSKO / Slováci už po tretíkrát volili poslancov do Európskeho parlamentu. O trinástich zástupcoch Slovenska mohlo až do 22:00 rozhodnúť v 5 946 volebných okrskoch približne 4,4 milióna voličov. Výsledky volieb do Európskeho parlamentu budú zverejnené v nedeľu 25. mája o 23:00 hod.

Pokojný priebeh

Hlasovanie v sobotných voľbách do Európskeho parlamentu prebiehalo pokojne a bez problémov. "O siedmej hodine sa otvorilo 5 945 volebných miestností," povedala na úvod zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie pre voľby do Európskeho parlamentu Eva Chmelová.

Možnosť začať voľby skôr využili v obci Lazany v okrese Prievidza, kde sa hlasovanie začalo o hodinu skôr, o 6:00. Aj tu sa však muselo dať hlasovať do 22:00. Až do skončenia volebného dňa, do 24:00 platí volebné informačné moratórium.

Všetko prebiehalo v poriadku. Na volebnú infolinku voliči najčastejšie telefonovali, lebo nevedili, kde je ich volebná miestnosť.

Pýtali sa aj na to, akým spôsobom sa hlasuje a niektorí sa sťažovali, že im neprišiel voličský preukaz. To, že niekomu voličský preukaz neprišiel sa mohlo stať aj preto, lebo oň volič požiadal v posledný možný deň.

Gašparovič volil s manželkou

Dosluhujúci prezident Ivan Gašparovič dúfa, že našu krajinu budú po voľbách v Európskom parlamente zastupovať len poslanci, ktorí budú obhajovať slovenské záujmy.

"Mali by tam byť poslanci, ktorí budú robiť všetko preto, aby to pocítil občan Slovenska. Aby sa zúčastňovali na tých polemikách a rozhodnutiach, ktoré sú pre Slovensko významné," povedal prezident po tom, ako v dopoludňajších hodinách spolu s manželkou odvolil v základnej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave.

V minulosti sa totiž podľa hlavy štátu často stávalo, že niektorí naši poslanci sa stretávali najmä s poslancami z iných štátov a na rokovania o otázkach dôležitých pre Slovensko nechodili.

Prezident si myslí, že volebná účasť u nás bude opäť nízka. Predvolebná kampaň však podľa neho bola väčšia ako pred predchádzajúcimi voľbami. "Škoda, že si na Slovensku neuvedomujeme, že voľby budú veľmi dôležité," dodal Gašparovič.

Mnoho miest na Slovensku funguje práve vďaka Európskej únii, pozrite si reportáž:

Za to, že k urnám na Slovensku chodí počas eurovolieb tak málo ľudí, však podľa prezidenta môžu aj samotní europoslanci. "Iniciatíva by mala byť na strane europoslancov, ktorí by aspoň niekoľkokrát v roku mali urobiť stretnutia s občanmi, kde by hovorili o tom, čo ako poslanci robili, čo dokázali presadiť," ukončil Gašparovič.

Fico volil ráno

Krátko po otvorení volebných miestností o 7:00 odvolil predseda vlády Robert Fico. Ten odvolil na základnej škole na Majerníkovej ulici na Dlhých dieloch v Bratislave.

Robert Fico odvolil spoločne s rodinou, pozrite si video:

Robert Fico vyzval všetkých občanov, aby išli voliť a pomohli tak prekonať takzvaný slovenský paradox, keď naša krajina napriek väčšinovému pozitívnemu vzťahu občanov k Európskej únii, mala už dvakrát po sebe v predchádzajúcich voľbách najnižšiu účasť.

Vyjadrenie Roberta Fica k voľbám do europarlamentu si môžete pozrieť v priloženom videu:

Tretie voľby

Sobotňajšie voľby do Európskeho parlamentu boli už tretie v poradí na Slovensku. Predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009.

Počet poslancov z každého členského štátu Európskej únie stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ a z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastúpi 13 zo 751 budúcich členov europarlamentu.

O trinásť slovenských kresiel sa uchádzalo rekordných 29 politických strán a koalícií. Poslancom v europarlamente chcelo byť za Slovensko až 332 kandidátov, z toho 81 žien.

Pre voľby sa minú tony papiera, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy