Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Výťahy v našich panelákoch. Väčšina nespĺňa normy
Zdielať na

Výťahy v našich panelákoch. Väčšina nespĺňa normy

Situácia s výťahmi na Slovensku nie je lichotivá. V súčasnej dobe je na našom území drvivá väčšina, ktoré nezodpovedajú platnej legislatíve. Týka sa to najmä starších panelákov na sídliskách.

Ak sa chcete vyhnúť vo výťahu problémom, treba sa najskôr pozrieť do čoho nastupujete. Môže sa stať, že namiesto kabíny vkročíte do tmavej šachty. Nástrah je hneď niekoľko. Keď výťah zastane skôr, môžete zakopnúť o schod, ak nefunguje váženie, môže si niekto privolať vášho psa. Prípadne sa v zaseknute kabíne nemusíte dozvoniť pomoci. 

"Výťah môže zastaviť z rôznych dôvodov. Či už problém je elektrický alebo mechanická porucha," tvrdí revízny technik Jozef Petráš. Čím je starší, tým je kazovejší. Ich životnosť pôvodne plánovali na 15 rokov. Dnes už teda poriadne presluhujú.

Modernizáciu platia vlastníci bytov

Európska únia síce vydala nariadenie na obnovu výťahov, má však len odporúčací charakter. Problémom sú ako už tradične peniaze, štát na výmenu totiž vôbec neprispieva. "Celú výšku modernizácie alebo výmeny znáša majiteľ budovy alebo vlastníci bytov," uviedol Ľudovít Zeman z technickej inšpekcie.

Drahý špás

Modernizácia výťahov stojí aj viac ako 30 tisíc eur. Nový výťah musí byť z plechu a nesmie v ňom chýbať komunikačné zariadenie.

ISIFA

Súvisiace články