Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Unikátny koncert. Takto znie vesmír...
Zdielať na
Veda a technika

Unikátny koncert. Takto znie vesmír...

Počuli alebo čítali ste už niekedy o tom, že vesmír znie ako orchester? Vedcom sa podarilo vyrobiť nahrávky, na ktorých z vesmíru naozaj prichádza hudba. A znie takmer ako orchester, až na to, že voľným uchom by ste to nepočuli...

Ako znie teda vesmír? Nájdete v ňom podobné hudobné nástroje ako v orchestri. Začujete tam organ, trúbky, píšťaly, kontrabasy i bicie. Nástrojmi sú vlastne hviezdy a planéty, ale objavuje sa aj temná hmota. Zaujímavé je Slnko, ktoré znie ako kontrabas a pulzary spolu pripomínajú hudbu známej kapely Safri duo.

Je to nádherné, no odborníci tvrdia, že keby napríklad kozmonaut vystrčil svoje ucho von vo vesmíre, nič také by nepočul. Môže za to vákuum. Vesmírny orchester tak naše ľudské ucho nezachytí, no dokáže to satelit.

Ten zachytí vlnenie a to je potom možné za určitých podmienok počuť aj v reproduktore. Rádiovlny mobilnej siete tiež voľným uchom nepočujeme. No ak vám niekto volá a mobil máte blízko reproduktora, ozve sa vám známy, nepríjemný zvuk. Tóny vesmíru sú však rozhodne krajšie.

isifa

Zdielať na

Súvisiace články