Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čerství otcovia majú menej testosterónu, sú vernejší
Zdielať na

Čerství otcovia majú menej testosterónu, sú vernejší

Chcete mať pozorného, starostlivého a predovšetkým verného partnera, či manžela? Je to jednoduché, urobte z neho hrdého otca.

Čím lepší a starostlivejší otec, tým menej testosterónu má v krvi. Zjednodušene by sa dalo povedať, že malé deti tento hormón z otcov vyciciavajú. Tí sa tak stávajú menej atraktívnejší pre iné ženy a čo je nemenej dôležité, zároveň sú vernejší svojej partnerke.

Na toto zistenie prišli vedci z americkej univerzity Northwestern. Podľa nich pokles testosterónu spôsobuje, že muži sa viac orientujú na rodinu a nemajú rôzne záletnícke sklony.

Testovali tisícky mužov

Vedci niekoľko rokov sledovali viac ako 600 mužov, z ktorých sa postupne stávali otcovia. Najväčší pokles pohlavného hormónu zaznamenali v prvom mesiaci života novorodenca. Pre otcov je toto obdobie náročné nielen fyzicky, ale aj psychicky a emocionálne.

Vyhýbajú sa im aj choroby

Okrem povinnosti uživiť rodinu sa musia vyrovnať s novou osobnosťou vo svojom okolí. Začínajú sa teda meniť aj biologicky. Výsledky štúdie prekvapili aj v tom, že podľa nich nižšia hladina testosterónu môže zabrániť aj niektorým chorobám. A to je vraj dôvod, prečo sa ženatí muži alebo tí v trvalom partnerskom zväzku dožívajú vyššieho veku ako tí slobodní.

Bábätko v kočíku, zlaté malé

TV JOJ

Súvisiace články