Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Deň D pre Atlantis. Končí sa jedna vesmírna éra...
Zdielať na

Deň D pre Atlantis. Končí sa jedna vesmírna éra...

Koniec jednej éry. Raketoplán Atlantis vo štvrtok predpoludním nášho času absolvoval posledné chvíle vo vesmíre. A to cestou z Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS. Teraz pôjde do múzea.

Atlantis vyštartoval na svoju záverečnú misiu v piatok 8. júla. Ide o jeho 33. misiu a zároveň o posledný, v poradí 135. let amerických raketoplánov, ktorý uzavrie 30 rokov trvajúci program NASA.

Na palube Atlantisu sa nachádza štvorčlenná posádka. Hlavnou úlohou ich misie bolo dopraviť na ISS viacúčelový logistický modul MPLM Raffaello, v ktorom sa nachádzali náhradné diely a zásoby pre stanicu na jeden rok.

Na programe amerických raketoplánov sa od 12. apríla 1981 zúčastnilo celkovo 355 astronautov. Pätica raketoplánov - Enterprise, Columbia, Challenger, Atlantis, Endeavour - nalietala pred poslednou misiou viac ako 864 miliónov kilometrov, čo je približne šesťkrát viac ako vzdialenosť Zeme od Slnka.

Spomedzi piatich raketoplánov "prežili" len tri - Challenger explodoval 73 sekúnd po štarte 28. januára 1986, Columbia nezvládla cestu naspäť z vesmíru 1. februára 2003. 

TASR/AP/NASA

Súvisiace články