Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ruský hybrid láme rekordy. Šoféroval ho zatiaľ iba Putin
Zdielať na

Ruský hybrid láme rekordy. Šoféroval ho zatiaľ iba Putin

Ruský hybridný automobil ë-mobil má už 60 000 objednávok. Továreň, v ktorej ho budú vyrábať, pritom ešte ani nepostavili. Závratný úspech ë-mobilu neočakával nikto, vrátane jeho tvorcov. Či ruský hybrid bude skutočne taký prelomový, ako sľubuje, ukáže až čas.

Hybridný ë-mobil (vyslovujte "jo mobil") si môžete objednať cez internet. Má to však jeden háčik - zatiaľ nestojí ani len továreň, v ktorej sa má vyrábať. Jej základný kameň sa chystá druhý najbohatší Rus, Michail Prochorov, postaviť v Toglatti, vedľa automobilky Lada. Na prototype ë-mobiu sa však už odviezol ruský premiér Vladimír Putin. Skočil si v ňom na návštevu k prezidentovi Medvedevovi. Úspech auta má spočívať v inovatívnej konštrukcii s pokrokovým spaľovacím motorom, podobným Wankelovmu. 

Napriek obrovskému záujmu až z 38 krajín nie je isté, koľko ľudí si ho aj naozaj kúpi. Objednávky totiž nie sú záväzné a záujemcovia ich môžu kedykoľvek stiahnuť. Isté je, že ak sa továreň naozaj postaví včas a začne vyrábať pri plánovanej produkcii, už dnes je ë-mobil vypredaný na viac než rok. V najlacnejšej verzii sa bude dať kúpiť za 8 800 eur.

Zatiaľ sú známe iba údaje o hmotnosti ë-mobilu, ktorá by mala byť menšia ako 1 tona; maximálna rýchlosť je stanovená na 130 kilometrov za hodinu a z nuly na stovku by mal svižný hybrid akcelerovať za 10 sekúnd.

ISIFA

Súvisiace články