Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aj teplo je zabijak, pozrite si dôkaz
Zdielať na

Aj teplo je zabijak, pozrite si dôkaz

Živelné katastrofy môžu mať aj nenápadnejšie podoby. Pri zemetrasení skazu vidno na prvý pohľad, pri horúčavách o nej často ani nevieme. Ako však uvidíte, aj teplo môže byť vražedné.

Najvražednejším meteorologickým fenoménom je teplo. Medzi rokmi 1992 až 2001 v Spojených štátoch zahynulo pri hurikánoch 150 osôb. V tom istom období zabila horúčava až 2190 ľudí.

Vlny extrémnych horúčav prichádzajú v lete, keď sa pri dlhotrvajúcej tlakovej výši, bez oblakov a zrážok, krajina extrémne prehreje. Okrem priameho ohrozenia života s nimi prichádza aj riziko vzniku lesných požiarov.

Minuloročné horúčavy v Rusku zabili 56-tisíc ľudí. Extrémne letné teploty v roku 2003 neprežilo až 40 tisíc Európanov. Väčšinu obetí tvoria deti a starí alebo chorí ľudia, ktorých doslova zabilo teplo, prehriatie organizmu a dehydratácia.

Už prakticky pravidelne, každé leto, zachvátia plamene aj lesy južnej Európy. Grécko, Taliansko a Španielsko každoročne rátajú svojich mŕtvych po desiatkach. Horelo už aj bezprostredné okolie starovekej Olympie, či predmestia Atén.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články