Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Transplantácia ľudskej hlavy je možná, tvrdí taliansky vedec
Zdielať na

Transplantácia ľudskej hlavy je možná, tvrdí taliansky vedec

Zdroj: ISIFA

TURÍN / Transplantácia ľudskej hlavy je podľa talianskeho vedca Sergia Canavero možná. Jeho štúdiu publikoval vedecký časopis Surgical Neurology International. Operácia bude stáť 10 miliónov eur.

Pre prípadnú transplantáciu hlavy je mimo iného kľúčové napojenie mozgu na miechu. Canaverova metóda vychádza z pokusov na zvieratách, ktoré prebehli v 70. rokoch minulého storočia. U ľudí tieto pokusy doteraz zlyhávali.

Canavero chce svojou metódou pomôcť ľuďom so smrteľnými chorobami, píše The Guardian. "V súčasnosti existuje technológia na takúto transplantáciu," napísal Canavero v magazíne Surgical Neurology International.

Podľa vedca je potrebné, aby sa obe telá nachádzali na jednej operačnej sále. Hlavy darcu aj príjemcu musia byť schladená na 12 až 15 stupňov Celzia, chirurgovia musia jednať rýchlo. Musia oddeliť obe hlavy v rovnaký čas a zvládnuť pripojiť hlavu na darcovské telo pri zachovaní krvného obehu počas jednej hodiny.

V prípade darcu sa predpokladá okrem ochladenia aj vyvolanie srdcovej zástavy. Po pripojení tela musí byť srdce opäť naštartované. Následne môžu lekári pokračovať v pripájaní životne dôležitých orgánov, predovšetkým miechy.

Čistý rez

Základom pripojenia miechy je čistý rez ultratenkým nožom a rýchle spojenie pomocou medzibunkového tmelu. Canavero sa domnieva, že látka polyetylénglykol umožní to, aby sa hlava na novom tele dobre ujala.

Aby sa zabránilo pohybu pacienta, musí byť niekoľko týždňov v kóme. Keď sa pacient zotaví, Canavero verí, že by bol schopný rozprávať a cítil by svoju tvár. "Pacient potrebuje ročnú rehabilitácu, aby sa telo začalo hýbať," dodáva Canavero.

"Je to ohromujúci projekt. Možnosť, že sa podarí, je veľmi nepravdepodobná," cituje The Guardian profesora neurologickej chirurgie na kalifornskej univerzite Harryho Goldsmitha.

Súvisiace články