Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Unikátna operácia. Dievčaťu (17) vypestovali na hrudi tvár
Zdielať na

Unikátna operácia. Dievčaťu (17) vypestovali na hrudi tvár

PEKING / Len nedávno sa objavili informácie o tom, že mužovi z Číny so zranením nosu vypestovali nový na čele. Teraz sa čínski lekári môžu pochváliť s ďalším úspechom. Dievčaťu (17) nechali vyrásť novú tvár na hrudníku a úspešne ju transplantovali na poškodené miesta.

12 rokov sa nemohla usmiať

Ťien-mej Süová strávila 12 rokov bez toho, aby sa usmiala alebo vyjadrila mimikou svojou emócie. Jej rodina, ktorá žije v malej rybárskej dedine si nemohla dovoliť plastickú operáciu. Pomohla až ponuka lekárov z provincie Fu-ťien, ktorí pracovali na novátorskej metóde ponúkli dievčaťu operáciu zdarma. 

Podľa portálu novinky.cz jej na hrudník umiestnili časť krvnej cievy z jej stehna a tkaňový expander. Trvalo niekoľko mesiacov, než koža narástla do potrebných rozmerov. Samotná operácia trvala osem hodín. Podľa lekárov všetko prebehlo hladko, dievča (17) ale čaká dlhá rekonvalescencia.

"S jej novou tvárou bude schopná vyjadrovať sa omnoho presnejšie. Dokonca sa bude môcť aj červenať, ale to bude možné až za dlhšiu dobu," povedal médiám chirurg Čchen-chung Ťiang.

Nos mu vyrástol na čele

Číňan (22) utrpel vážnu dopravnú nehodu, pri ktorej sa nakazil infekciou. Tá mu zničila nosnú chrupavku a lekári tak nemohli urobiť klasickú rekonštrukciu nosa.

Pri vypestovaní nového nosa použili chrupavku zo Xiaolianovho rebra, ktorú voperovali do tkaniva na jeho čele. "To najťažšie už máme za sebou. Samotná transplantácia už nebude taký problém," uviedol Kuo Č'-chuej, primár plastickej chirurgie z nemocnice Sie-Che v meste Fu-ťien. VIAC TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy