Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mimoriadne erupcie Slnka. Svet čelí magnetickej búrke!
Zdielať na
Veda a technika

Mimoriadne erupcie Slnka. Svet čelí magnetickej búrke!

Zamilované slnko sa rozhorelo. Asi tak by sa dali vysvetliť erupcie Zemi blízkej hviezdy, ktoré sa odohrali podľa americkej NASA na sv. Valentína. Dôsledky však naša planéta bude znášať po celý deň. Už v noci si na severe planéty mohli vychutnávať svetelnú šou. Zábava to však podľa vedcov nebude.

Výbuchy Slnka hodnotia odborníci stupnicou ako erupcie typu S, M a X. Pričom najsilnejšie sú práve x-kové. Tie zachvátili hviezdu v pondelok na Valentína, no nič príjemné našej Zemi neprinesú. "Ľudia žijúci v Nórsku, či v Kanade si budú môcť tento úkaz vychutnať. Tentokrát však neboli erupcie také silné, aby mohli sledovať polárnu žiaru aj ľudia žijúci v USA," hovorí Dean Pasnell z NASA.

Keďže boli najsilnejšie za ostatných takmer 5 rokov, ich dôsledky budeme pochopiteľne pociťovať. Najviditeľnejšie si to odnesú elektrické prenosy pozemských komunikačných zariadení. Ako prví účinky pocítili Číňania, ktorým erupcie rušili rádiovysielanie na krátkych vlnách.

Odborníci na geomagnetizmus z Británie sú pripravení na polárnu žiaru. Táto svetelná šou je vlastne plazma nabitá energiou. Hoci na oblohe pôsobí efektne, má ničivú silu. Kým v rokoch 1958, 1972 a 1980 zničila telekomunikačné káble, v roku 1980 už vyradila v Kebeku transformátory, čím vyvolala 9-hodinový výpadok elektriny v USA a Kanade.

tv joj

Zdielať na

Súvisiace články