Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Špeciálne pátranie. Na dne Dunaja hľadali úlomky sochy Márie Terézie
Zdielať na

Špeciálne pátranie. Na dne Dunaja hľadali úlomky sochy Márie Terézie

BRATISLAVA / Dva policajné člny asistovali pri špeciálnom pátraní. Hľadali sa vzácne úlomky pôvodnej sochy Márie Terézie. Pred takmer storočím ju rozvášnení legionári rozbili a nahádzali do Dunaja. Protestovali tak proti návratu monarchie.

Pomáha aj archeológ zo zahraničia

Dve policajné lode pomáhali tomu, aby sa dno Dunaja poriadne zoskenovalo a neunikol ani najmenší kúsok. "Má sonar, ktorým dokáže skenovať dno rieky až do šírky 25 metrov na každú stranu," povedal Maroš Mačuha z Bratislavského okrášľovacieho spolku.

Celé skenovanie zabezpečoval podmorský archeológ zo zahraničia. "Som podmorský archeológ a dno Dunaja tvorí len bahno a piesok. Nič by sme tam nevideli. Toto nám uľahčí hľadanie," informoval podmorský archeológ Atilla.

Niektoré časti sú už vylovené

Pôvodná socha Márie Terézie stála na nábreží Dunaja už pred 150 rokmi, no v roku 1921 ju rozbili a pohádzali do blízkeho Dunaja. "Náš spolok už dlhodobo vyvíja aktivity na vrátenie tohto pomníka, a preto napríklad nález nejakého artefaktu by bol pre nás milým počinom," dodáva Mačuha.

Mária Terézia bola významnou panovníčkou, ktorá sa zaslúžila o množstvo historických reforiem, zlepšila postavenie poddaných, rovnako chránila používanie slovenčiny v oblastiach obývaných Slovákmi a aj vzdelávanie v rodnom jazyku Slovákov v Rakúsko - Uhorskej monarchii. Za korunovačné mesto si vybrala Bratislavu.

Niektoré časti pôvodnej sochy už boli vylovené v 50. tych rokoch minulého storočia, z niektorých použili iba mramor ako surovinu, napríklad je z nej aj  socha Palackého v Bratislave.

Téme sa venuje reportér Laco Ďurkovič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články