Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Sú majitelia iPhonov internetové naivky?
Zdielať na

Sú majitelia iPhonov internetové naivky?

Zdroj: Sean Coon/ilustračné

Majitelia iPhonov sú často presvedčení, že sú šikovnejší, inteligentnejší, pokrokovejší a technicky vyspelejší ako majitelia telefónov iných, menej "sexi" značiek. Zdá sa však, že sú naivnejší ako si myslia.

Výskum spoločnosti Trusteer, ktorá sa zaoberá vývojom anti-phishingového softwaru ukázal, že akonáhle začne phishingový server odosielať podvodné emaily, ako prví na ne klikajú majitelia mobilných telefónov s webovým pripojením.

Ako vyšlo najavo, mobilní internetisti až trikrát častejšie ako surferi s klasickými počítačmi odovzdávajú svoje dôležité osobné informácie podvodníkom. Je to možno spôsobené tým, že na "úžasných" displejoch inteligentných smartphonov je vidieť figu borovú a nie skutočnú URL adresu. Mobilní surferi sa tak často preháňajú po sieti naslepo. To ale nevysvetľuje, prečo majitelia iPhoneov až osemkrát častejšie klikajú na podvodnícke phishingové linky v porovnaní s majiteľmi telefónov BlackBerry. Oba telefóny totiž zobrazujú URL rovnako na...nedobre.

Odborníci predpokladajú, že väčšia naivita iPhonových majiteľov je spôsobená tým, že tieto telefóny majú väčšinou súkromné osoby. BlackBerry sú zvyčajne služobné telefóny, ktoré majú zabezpečenú korporátnu ochranu a ich užívatelia dostávajú aké-také školenie, aby vedeli, ako sa majú na internete správať.

Len aby nevzniklo nejaké podozrenie - autor týchto riadkov nevlastní ani BlackBerry, ani iPhone, ale obyčajnú "nesmart" a "nehype" Nokiu.

Súvisiace články