Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ako budú vyzerať byty o 100 rokov? Energeticky úspornejšie
Zdielať na

Ako budú vyzerať byty o 100 rokov? Energeticky úspornejšie

BRATISLAVA / Čo myslíte, ako budú bývať naše pra-pra pravnúčatá o sto rokov? A ako napríklad budú vyzerať mestá? A bude ešte vidiek, ako ho poznáme? Futurológovia - architekti pripúšťajú rôzne možnosti, ale jedno je isté - bývanie o sto rokov bude určite energeticky úspornejšie.

Dnešní mladí ľudia vidia bývanie a architektúru v Bratislave, na Slovensku i vo svete o sto rokov takto. "Asi v panelákoch veľkých. Ten urbanistický trend. Mladí do mesta a starší na dedinu. Niečo na štýl moderných bungalovov, alebo veľké terasy," vymenovávajú Bratislavčania. Všetko z toho je vraj možné, pokiaľ do toho nezasiahne niečo, o čom teraz ani len netušíme.

​Už v 50.tych rokoch futurológovia predpovedali, že v roku 2000 to budú mať domáce gazdinky veľmi jednoduché, keďže obed za ne navarí plne automatizovaná kuchárska linka. Recepty mali byť na diernych štítkoch, stačilo zvoliť menu. Vizionári však netušili, že počítače ďaleko predbehnú ich predstavy, na druhej strane kuchynské linky sa na kuchárske nezmenili.  "Najlepší spôsob ako predpovedať budúcnosť, je vytvoriť ju," hovorí Robert Špaček z architektúry STU.

O to sa usilujú aj architekti, aj keď niektoré vízie môžu byť trošku uletené. Tie však nebudú v hlavnom prúde."Určite budú šetrné k energiám," povedal Špaček. A určite bude bývanie viac nabité digitálnymi technológiami. Architektúra však zrejme nebude jednotná. Iná na dedine, iná v meste, iná na jeho okraji. V mestách budú dominovať vysoké vežové bytovky, z ktorých obyvatelia budú mať všetko pokope.

"V tých megaštruktúrach je práca, rekreácia, človek ju nemusí opustiť," myslí si Špaček. Iba ak za zeleňou, ktorá môže byť nich vzácna. Zelené terasy nemajú budúcnosť.
Čo na vidieku problémom nebude. Medzitým môžu vznikať možnosti tzv. zdieľaného bývania. "Spoločný priestor a súkromie," vysvetľuje Špaček. Iná skupina ľudí veľmi riešiť bývanie nebude.

Súvisiace články