Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Nedôvera ľudí v inštitúcie, korupcia a absencia nezávislej kontroly. Europoslanci zhodnotili stav na Slovensku
Zdielať na

Nedôvera ľudí v inštitúcie, korupcia a absencia nezávislej kontroly. Europoslanci zhodnotili stav na Slovensku

Google News Button Sledovať správy

ŠTRASBURG / Poslanci Európskeho parlamentu v rámci kontrolnej delegácie pôsobili počas marca na Slovensku, aby preskúmali prípad zavraždeného investigatívneho žurnalistu Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.  V pondelok na základe svojich zistení vydali 39-stranovú správu s kľúčovými zisteniami ohľadom prípadu.

Špeciálna misia europoslancov, ktorá prišla na Slovensko vydala podrobnú, 39-stranovú správu o tom, čo u nás zistila. Premiér Robert Fico na stretnutí s europoslancami povedal, že myšlienka, že by mafia mohla mať záujmy na východnom Slovensku je absurdná, pretože tam nič nie je. Zároveň však pripustil, že možnosť kúpiť si pôdu a poberať na ňu poľnohospodárske platby by mohla byť pre niekoho zaujímavá.

Fico pred europoslancami kritizoval aj súčasnú opozíciu. Podľa neho túto situáciu zneužívajú, 12 rokov nevedia vyhrať voľby a teraz chcú rozbiť fungujúcu krajinu. Vyjadril sa aj k Márii Troškovej. Povedal, že nie je zodpovedný za to, čo robila predtým, ako sa stala súčasťou jeho kancelárie. Robert Kaliňák zas povedal, že štyri rodiny, o ktorých, o ktorých sa hovorilo, že majú väzby na N’dranghetu, síce poznali ľudí z talianskej mafie, no podľa neho neexistuje žiaden dôkaz, že by mohli byť jej súčasťou. Kritizoval aj prezidenta Andreja Kisku. Podľa neho situáciu využíva na volanie po predčasných voľbách. A aj europoslancom pripomenul jeho stretnutie s Georgom Sorosom. Podklady pre túto správu pripravoval aj slovenský europoslanec József Nagy. Z nej totiž vzíde nová rezolúcia Európskeho parlamentu. “Rezolúcia bude požadovať dôsledné vyšetrenia a dolapenie vrahov tejto ohavnej popravy, a nie len vrahov, ale aj vyšetrenie pozadia, teda objednávateľov tejto vraždy,” vyjadril sa europoslanec József Nagy. Podľa správy sa však týmto misia na Slovensku nekončí. Zamerať sa chcú aj na ďalších dvoch novinárov, ktorí sú u nás nezvestní. Ide o Paľa Rýpala a Miroslava Pejka.

Delegácia sa skladala zo šiestich poslancov a počas svojho pôsobenia na Slovensku sa stretli s predstaviteľmi neziskového sektora, novinármi, členmi vlády ako aj s najvyššími predstaviteľmi krajiny. „Je tu veľký nesúlad medzi legislatívnym nastavením a realitou v praxi,“ konštatuje správa s tým, že presadzovanie a vymáhanie zákonov je nutné zlepšiť. Delegácia dospela k viacerým zisteniam, ako napríklad, že Slováci nedôverujú inštitúciám a zo stretnutí vyplynulo, že slovenská legislatíva je v súlade s normami EÚ, ale uplatňovanie v praxi je často nepostačujúce. Okrem iného správa obsahuje aj zistenia, že orgány činné v trestnom konaní predstavujú hlavný problém a je nevyhnutné ich činnosť posilniť.

Prezident Kiska europoslancom na úvod povedal, že je hrdý na Slovensko a je presvedčený, že vyšetrovatelia odhalia príčiny vraždy. Vyšetrovateľom vyjadril podporu, povedal, že potrebujú dôveru a čas. Správa hovorí o práci zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, pričom poslanci spomínajú aj meno Mariána Kočnera a to, ako sa Kuciakovi vyhrážal. Poslanci takisto v správe píšu aj to, ako polícia Kočnerovo vyhrážanie neriešila, hoci Kuciak podal trestné oznámenie. Poslanci EP takisto uviedli aj výrok ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý si z Kuciaka robil srandu.

Ďalším z problémov sú obavy pri presadzovaní spravodlivosti a rovnako konflikt záujmov v rámci existujúcej legislatívy, čo ohrozuje nezávislosť vyšetrovania a trestného stíhania. Dosadzovanie hlavných prokurátorov a policajných nominantov do pozícií zástupcovia orgánov vníma verejnosť ako politicky manipulovaný. Pri stretnutiach s delegáciou Európskeho parlamentu neboli vynechané ani nedostatky ako hierarchické prepojenie medzi generálnou prokuratúrou a orgánmi, ktoré by mali kontrolovať ich činnosť. Nedostatkom je aj skutočnosť, že ministerstvo vnútra môže odvolať policajného prezidenta alebo aj to, že neexistuje žiadna skutočná nezávislá kontrolaPolicajný prezident spolu s ministerkou spravodlivosti uviedli, že pracujú na zvýšení dôveryhodnosti v týchto oblastiach a snažia sa o väčšiu transparentnosť v procesoch. Jednou z nových zmien by malo byt vypočutie nominanta  na policajného prezidenta v národnom parlamente a oddelením jeho právomocí od ministra vnútra.

Korupcia je ďalším z problémov, ktoré neustále pretrvávajú. Doteraz boli na Slovensku vyšetrené len menej závažné korupčné prípady. Podľa rôznych účastníkov stretnutí s europoslancami žiaden prípad korupcie vo vysokých kruhoch nebol ukončený usvedčením a odsúdením. Verejnosť podľa zistení vníma politikov ako právne nedotknuteľných, keďže nebolo voči žiadnemu z nich začaté trestné konanie. Na vylepšenie situácie bola v posledných rokoch na Slovensku vytvorená špeciálna jednotka pre prevenciu proti korupcii. 

Zástupcovia novinárov tvrdia, že atmosféra je namierená proti nim a existuje tlak zo strany politikov a novinári poukázali na nedostatočné záruky bezpečia. Nezávislosti médií bola tiež jednou z diskutovaných tém, pričom v tomto kontexte poukázali účastníci stretnutí na to, že vlastníctvo médií nie je na Slovensku transparentné. Pokiaľ ide o ochranu novinárov, úrady sa zmienili, že po vražde novinára a jeho snúbenice sa podnikajú opatrenia na posilnenie bezpečnosti novinárov. Veľké obavy spôsobuje podozrenie z možného zneužívania európskych fondov, do ktorého môžu byť podľa neziskových organizácií a novinárov zapojené aj kriminálne skupiny a predstavitelia štátu. Europoslanci sa opakovane pýtali na preventívne opatrenia v boji proti organizovanému zločinu.

Vládne orgány v diskusii s europoslancami zdôrazňovali najmä dôležitosť spolupráce vo vyšetrovaní prípadu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej medzi slovenskými orgánmi činnými v trestnom konaní a medzinárodnými orgánmi, a to najmä s talianskymi službami. V správe sa konštatuje, že Fico poslancov informoval, že ide o najmasívnejšie vyšetrovanie v histórii Slovenska. Úrady požiadali o pomoc americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a svoju pomoc ponúkol i britský Scotland Yard. Pokiaľ ide o Europol, slovenskí predstavitelia zdôraznili, že s ním spolupracujú od začiatku, ale Europol má momentálne len podpornú úlohu. Členovia delegácie niekoľkokrát navrhli možnosť vytvoriť s Europolom spoločný vyšetrovací tím.

Pokiaľ ide o demonštrácie, tie podľa Fica spoluorganizujú mimovládky, ktoré dostali tisíce eur. Mal obavu, že demonštrácie budú krvavé, takisto sa bál, že ľudia vtrhnú do jeho kancelárie. Povedal im, že sa bojí, že ľudia, ktorí si prišli uctiť Kuciaka, budú vyhľadávať strety s políciou. Očakával, že sa zúčastní veľa ľudí, lebo dôchodcovia a študenti majú vlaky zadarmo. Takisto hovoril o tom, že opozícia nebola 12 rokov schopná vyhrať voľby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy