Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľký čínsky firewall je deravejší než si mnohí mysleli
Zdielať na

Veľký čínsky firewall je deravejší než si mnohí mysleli

Zdroj: Ishikawa Ken

Systém fungovania čínskeho firewallu na prešetrenie jeho efektivity bol použitý pri výskume dvoma americkými univerzitami.

Veľký čínsky firewall, ktorý má obyvateľom zabrániť vidieť "nevhodné" internetové stránky je omnoho deravejší než si mnohí mysleli. Vyplýva to z novej štúdie amerických výskumníkov z univerzity UC Davis a University of New Mexico, ktorí pracovali mimo územia ázijskej veľmoci.

Firewall bol pritom najmenej efektívny, keď bolo online mnoho ľudí. Podľa prieskumu zverejnenom aj na internetových stránkach spoločnosti BBC, myšlienka firewallu bola často efektívnejšia než technológia pri pesimistických rozhovoroch o zakázanom obsahu. Pri výskume použil Earl Barr spolu so svojimi kolegami systém fungovania čínskeho firewallu, aby tak prešetrili jeho efektivitu.

Na rozdiel od iných krajín, čínske úrady internetové stránky pojednávajúce o zakázaných témach ako masaker na pekinskom námestí Nebeského pokoja iba jednoducho neblokujú. Namiesto toho, dáta "tečúce" cez určité sekcie siete sleduje špeciálna technológia a hľadá v nich zakázané slová alebo adresy. Keď filtrovací systém "zbadá" zakázaný výraz, danému serveru a počítaču pošle inštrukcie na zastavenie toku.