Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výbuch sopky na Bali môže zapríčiniť fatálne zmeny v počasí
Zdielať na

Výbuch sopky na Bali môže zapríčiniť fatálne zmeny v počasí

BRATISLAVA / Vulkanológovia i klimatológovia vo svete sú v napätí, čo sopka Agung na Bali v najbližších dňoch urobí. Kedy a v akej sile vybuchne? Mohla by jej erupcia spôsobiť ochladenie klímy? Pred viac ako 50 rokmi už znížila globálnu teplotu o takmer pol stupňa.

Pokiaľ by sopka Agung zopakovala erupciu o sile z roku 1963, oblak prachu v stratosfére by určite oslabil intenzitu slnečných lúčov na celej zemeguli.

"Vtedy zomrelo zhruba 1600 ľudí v jej bezprostrednom okolí," hovorí vulkanológ Jaroslav Lexa. 

Každá erupcia ničila lesy, pôdu, obydlia a životy tromi spôsobmi. Horúcou lávou. "Najviac ľudí zahynulo pri erupcii v roku 1963 z niečoho, čo sa nazýva pyroklastické prúdy," vysvetľuje Lexa. 

Extrémne horúce a rýchle prúdy s teplotou okolo 600 stupňov spália všetko horľavé, čo stojí v ceste. Čo prežije, to ešte posužujú prachové častice v ovzduší, ktoré v podobe bahna strhnú monzúnové dažde.

Najhoršia bola Krakatoa 

Ďalšie prachové častice, ktoré sa dostanú veľmi vysoko do stratosféry, sa rozplynú postupne okolo zemegule a znížia intenzitu slnečných lúčov. V roku 1963 v tomto dôsledku klesla globálna teplota o niekoľko desatín stupňa. Na to, aby sme aj v Európe mohli pocítiť výraznejšiu zmenu klímy, musela by sa Agung silou erupcie vyrovnať sopke Tambora z roku 1815.

Vtedy v severnej Európe a Amerike bol tzv. rok bez leta. Pre farmárov i obyvateľstvo to bola katastrofa, úroda bola mizerná. To ale nebola ešte najhoršia erupcia.

Najhoršou bola veľká erupcia vulkánu Krakatoa. Jej nešťastím bolo to, že do lávového poľa sa dostala morská voda a nasledovala extrémna reakcia. Popol sa dostal vysoko do stratosféry a spôsobil klimatické zmeny.

"Zmeny nastali v globálnom rozsahu," tvrdí Lexa. 

Väčšina odborníkov sa dnes zhodne v tom, že niečo podobné zo strany Agungy nehrozí. "Či bude taký silný, ja si myslím skôr, že nie," hovorí meteorológ Peter Jurčovič. 

Vulkanológovia sú opatrní a pre istotu radšej predpokladajú horšie varianty. A zrejme aj bežní ľudia, ktorí spomínanú katastrofu zažili, alebo počuli od svojich predkov, pre istotu z oblasti odišli ďalej do bezpečia.  

Súvisiace články