Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šváby sú odporné, ale tento je nádherný. Slovenskí vedci ho objavili vo Vietname a je unikát
Zdielať na

Šváby sú odporné, ale tento je nádherný. Slovenskí vedci ho objavili vo Vietname a je unikát

BRATISLAVA / Slovenskí vedci objavili nezvyčajného a asi najčudnejšieho tvora hmyzej ríše. Ide o miniatúrneho švába, ktorý však pod mikroskopom vyzerá ako príšera z vedecko-fantastického filmu. Ako prví ho spozorovali naši zoológovia-hmyzológovia. A keďže je fakt malý, zatiaľ bol objavený naozaj jediný kus - samček.

Nový druh unikátneho švába, ktorého objavil tím slovenských vedcov, nápadne pripomína monštrá zo sci-fi filmov typu Star Wars či Predátor. "Je to veľmi bizarný šváb, aký nepripomína iné šváby," hovorí Ľubomír Vidlička z Ústavu zoologie SAV. Oproti iným má predovšetkým obrovskú hlavu v pomere k telu, dlhé nohy, vykrojené krídla, je malý, rozoznateľný až pod mikroskopom. 

Tento minišvábik popri najväčším švábom, ktoré majú 5 centimetrov a viac pôsobí ako špendlíková hlavička. Žije vo vietnamských jaskyniach, kde ho medzi ostatnými švábmi odchytili francúzski jaskyniari. Tí požiadali našich špecialistov na šváby, aby vzorku preskúmali. A medzi nimi sa našiel tento jeden jediný kus celkom nového druhu. Takto sa naši vedci stali jeho objaviteľmi. 

Súvisiace články