Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Medicíne na Slovensku svitá na lepšie časy, pomáhať má umelá inteligencia
Zdielať na

Medicíne na Slovensku svitá na lepšie časy, pomáhať má umelá inteligencia

BRATISLAVA / Prídete do ambulancie za lekárom, a ten vás zverí do rúk umelej inteligencie. O pár rokov to môže byť realita. Na vývoji takéhoto experta pracujú slovenskí vedci. Pomáhať by mal hlavne so sklerózou multiplex či rakovine.

Takáto umelá inteligencia by lekárom uľahčila prácu. "V diagnostike sklerózy multiplex, kde je veľa ložísk treba ich spočítať, je to pracné a lekár ich musí aj porovnávať," povedal rádiológ Peter Bluska. Takáto umelá pomoc by sa lekárom naozaj zišla, ale najprv ho musia odborníci všetko potrebné naučiť. "Problémom pri učení umelej inteligencii sú vždy dáta. Potrebujeme ich mať dostatočné množstvo. Keďže sme umelú inteligenciu učili len na zdravých mozgoch, tak by mala byť schopná rozlišovať nezdravé časti," povedal doktorand na FIT STU Martin Tamajka.

 Zo snímkov by sa dalo zistiť množstvo ďalších vecí, napríklad zmenu štruktúry mozgu, ktoré napovedajú o začínajúcej chorobe. V budúcnosti bude možné umelého experta naučiť vyhodnocovať anomálie nielen na mozgu, ale na ktoromkoľvek ľudskom orgáne. Prvý takýto asistent by mohol začať pomáhať lekárom už o pár rokov.

Súvisiace články