Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
SpaceX dopraví na budúci rok dvoch ľudí k Mesiacu
Zdielať na

SpaceX dopraví na budúci rok dvoch ľudí k Mesiacu

WASHINGTON / Súkromná americká spoločnosť SpaceX budúci rok uskutoční let k Mesiacu. Do jeho blízkosti dopraví dvoch ľudí, ktorí si cestu objednali. Oznámil to v pondelok šéf firmy Elon Musk bez toho, aby prezradil podrobnosti o svojich klientoch či cene za let. Pôjde o prvú výpravu do týchto miest od doby, čo NASA ukončila misia modulov Apollo pred pol storočím, uviedla agentúra AP

Dvojica, ktorá sa navzájom pozná, si u Muska objednala týždeň trvajúcu cestu do blízkosti telesa obiehajúceho Zem. Obaja zámožní pasažieri už zaplatili "významnú" zálohu, uviedol miliardár.

"Podľa mňa do toho idú s tým, že tu existuje určité riziko," povedal novinárom v konferenčnom hovore Musk. Dvojica podľa neho pred letom podstúpi intenzívnu prípravu.

K Mesiacu ich donesie vesmírna loď Dragon určená pre lety s posádkou, ktorú zo Zeme vynesie upravený typ rakety Falcon. Let by sa mal odohrať ku koncu budúceho roka, zhruba šesť mesiacov po tom, čo SpaceX prvýkrát dopraví astronautov k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Súvisiace články