Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Bezpečnostné zložky trénujú dravce na chytanie dronov
Zdielať na

VIDEO: Bezpečnostné zložky trénujú dravce na chytanie dronov

BRATISLAVA / Drony sú čoraz populárnejšie a dostanú sa na miesta, kam len tak ľudské oko nedovidí. Sú malé, obratné a cenovo dostupné. Existuje, ale riziko, že ich ľudia budú zneužívať napríklad pri terorizme. Európske bezpečnostné zložky začali trénovať dravce na ich likvidáciu.

Bezpečnostní analytici upozorňujú, že drony môžu niesť aj výbušniny. Zakázané majú prelety napríklad nad jadrovými elektrárňami, či letiskami. Hrozbou sú aj miesta, kde sa zhromažďuje veľa ľudí, alebo napríklad aj vládne budovy, väznice a polícia. "Môžu štýlom kamikadze útočiť na stanovený cieľ a zároveň drony môžu byť využívané aj na spravodajský prieskum, alebo na zachytávanie informácií o nepriateľovi," povedal bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

Hlavný rozdiel je v tom, že dravce drony lovia. Bezpečnostné zložky môžu drony zostreliť, lenže pri páde do davu ľudí by mohli spôsobiť zranenie. Dravec dron uloví a v pazúroch ho odnesie na bezpečné miesto. "Každý živočích sa dá vycvičiť pomocou motivácie. U orla skalného je to tým spôsobom, že na dron kým je maličký sa môžu pripevňovať kúsky mäsa, on pochopí a bude to vnímať ako korisť. Čiže potom už aj keď je dospelý, má to určitý podmienený reflex, keď sa snaží uloviť tú domnelú korisť aj keď je to umelé zariadenie," povedal ochranca dravcov na Slovensku Jozef Chavko. Najmodernejšie technológie tak likviduje prastará technika. Lov s loveckými dravcami patrí k najstarším spôsobom a siaha až do čias egyptských faraónov.

Súvisiace články