Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Žiadne sci-fi. Lietajúce batohy sa stávajú realitou
Zdielať na

Žiadne sci-fi. Lietajúce batohy sa stávajú realitou

SACRAMENTO / V Kalifornii uzrel svetlo sveta najnovší lietajúci batoh. Novinárom ho predstavil šéf spoločnosti, ktorá ho vyvinula. Kedysi by sa mu vraj o niečom takom ani len nesnívalo. Tvrdí, že už nie je ďaleko doba, kedy takéto lietajúce batohy budú zachraňovať ľudské životy.

Lietajúci batoh, ktorý ukázali svetu, je doteraz najmenší a najľahší, aký kedy vyrobili. Dokáže totiž letieť rýchlosťou viac ako sto kilometrov za hodinu. Naspäť na zem sa musí vrátiť do desiatich minút od štartu.

Nejde pritom o žiadnu zbytočnú hračku pre bohatých. Tieto batohy otvárajú nové možnosti záchranárom. "Pomocou tohto prístroja môžete ľahko vytiahnuť človeka z nebezpečnej situácie. Zmluvy s americkým námorníctvom už máme podpísané, " hovorí šéf vývojárov David Mayman.

Z miesta A na miesto B

Vývojári priznávajú, že stále je čo zlepšovať. Aktuálne pracujú na takej verzii lietajúceho batohu, ktorý by dokázali obsluhovať neskúsení piloti. Vyvíjajú aj senzory, vďaka ktorým by batohy jedného dňa dokázali človeka bez problémov previezť z bodu A do bodu B. 

Súvisiace články