Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poslal vám priateľ neznámy obrázok? Po Facebooku sa šíri vírus
Zdielať na

Poslal vám priateľ neznámy obrázok? Po Facebooku sa šíri vírus

BRATISLAVA / Pokiaľ od svojich kontaktov dostanete neznámy obrázok, neotvárajte ho. Hrozilo by, že by ste sa sami stali šíriteľom nového on-line vírusu, ktorý našiel medzeru v zabezpečení Facebooku a prehliadača.

Po sociálnej sieti Facebook - konkrétne cez chatovaciu sieť Messenger - sa šíri nový vírus. Ako nositeľa využíva súbor s prílohou SVG (Scalable Vector Graphics). Tento formát je určený na opis vektorových grafických informácií a do jeho tela ukryli autori vírusu škodlivý kód, ktorý sa stará o jeho ďalšie šírenie.

Užívateľ, ktorý takú prílohu otvorí, sa stáva obeťou a zároveň šíriteľom vírusu. Ťažko potom môže zabrániť ďalšiemu šíreniu. Jeho priatelia a známi od neho dostanú súkromnú správu obsahujúcu tento "obrázok", čím nákaza pokračuje. Ak teda dostanete takúto správu, neotvárajte ju.

Ak už ste predsalen na obrázok klikli, v takom prípade odporúčame:
- Skontrolujte, aké aplikácie majú oprávnenie k vášmu Facebooku a odstráňte všetky aplikácie, ktoré nepoužívate (kliknite na nastavenia a vľavom stĺpci si nájdite kolonku aplikácie)
- Vymažte cookies a cache prehliadača (dostupné v menu prehliadača)
- Prezrite rozšírenie v prehliadači a vymažte tie, ktoré nepoužívate / nepoznáte (napríklad. Rozšírenie "One")
- Reštartujte počítač (nie je nutné)
- Skontrolujte počítač aktualizovaným antivírusovým programom
- Ak chcete, môžete túto príležitosť tiež využiť na to, že zmeníte heslo a zvýšite svoju on-line bezpečnosť napríklad používaním dvojstupňového zabezpečenia účtov

Súvisiace články