Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vedci z ČVUT vyvinuli umelú náhradu hlasiviek
Zdielať na

Vedci z ČVUT vyvinuli umelú náhradu hlasiviek

Zdroj: ISIFA

PRAHA / Vedci z Fakulty strojnej Českého vysokého učenia technického vyvinuli umelú náhradu hlasiviek, ktorá by mohla pomôcť tisícom ľudí bez hlasu alebo chorým na rakovinu hrtana. Ročne v Česku príde kvôli operácii (laryngektomie) o hlasivky až 150 ľudí. Navrhovaná náhrada hlasiviek by sa vyrábala na mieru každému pacientovi a ladila by sa podľa jeho pôvodného hlasu.

Vedci si vynález už patentovali v Česku a požiadali aj o udelenie patentu v zahraničí. Pred sebou majú ale ešte náročné testy na zvieratách a až v budúcnosti ich čaká klinické testovanie na ľuďoch. Až potom by sa mohol komerčne využívať.

Hlasivky - milión kmitov za deň

"Náhrada hlasiviek vychádza z reálnej konfigurácie ľudského hrtana. Navrhli sme konštrukciu, ktorá umožňuje ladenie hlasivky podľa definovaných požiadaviek. Sme schopní vytvoriť, individuálnu 'hlasivkovú náhradu," povedal v rozhovore Tomáš Vampola, z Fakulty strojnej ČVUT.

Hlasivky človeka merajú menej ako dva centimetre a vykonajú viac ako milión kmitov za deň. Než by pacient podstúpil operáciu, pri ktorej by mu boli odstránené, hlas by bol podrobený analýze. Vedci vedia určiť, na akých frekvenciách sa reč pohybuje a dokážu naladiť hlasivkovú náhradu tak, aby po prípadnej operácii znel pacienta hlas ako predtým.

Hlasivková náhrada

"Nie je to strojček. Je to konštrukcia, akýsi rámček, v ktorom sú zaliate hlasivkové väzy, ktoré sú predpäté tak, aby sa docielila požadovaná frekvencia. Hlasivková náhrada, ako sme ju navrhovali, sa skladá z viacerých vrstiev a my sme schopní štruktúrou vrstiev ovplyvňovať charakter kmitania," opísal Vampola náhradu.

 Potrebujú sponzora výskumu

"Nikdy som si neuvedomil, koľko ľudí touto poruchou hlasu trpií. Mali sme šťastie, že sa nám opakovane podarilo získať grantové projekty," dodal Vampola. Stotisícová odmena, ktorá je spojená s Cenou GA ČR, na ďalší vývoj náhrady ale nestačí, vedci preto hľadajú vhodného sponzora.

Súvisiace články