Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Čo by ste mali vedieť o elektroinštalácii pred kúpou bytu či domu
Zdielať na

Čo by ste mali vedieť o elektroinštalácii pred kúpou bytu či domu

BRATISLAVA / Rozmýšľali ste už niekedy nad tým, aké dôležité je rozloženie elektroinštalácie vo vašom byte či dome? V dôsledku jej chybného zavedenia sa totiž v domácnostiach stávajú mnohé nehody. Ak ale dodržíte niekoľko zásad, môžete sa im vyhnúť.

V starších domoch z polovice minulého storočia sa používali hliníkové vodiče. Treba upozorniť, že tento materiál sa v súčasnosti v domoch a bytoch nepoužíva, dokonca je zakázaný. V prípade, že predošlý majiteľ nehnuteľnosti neplánuje prerábať celý objekt, je dôležité skontrolovať napojenie nových rozvodov v rozvádzači.

Najčastejšie chyby elektroinštalácie

Pokiaľ je nová časť elektroinštalácie napojená na už existujúcu s hliníkovými vodičmi, treba vykonať revíziu rozvodov pod dohľadom odborného technika. Musíme vždy skontrolovať, či má vaša elektroinštalácia platnú revíziu. Pokiaľ dôjde ku škode a na vine bude porucha elektroinštalácie, bez platnej revízie bude takmer nemožné získať plnenie od poisťovne. 

Pokiaľ bývate v starom byte alebo dome, nemusíte ani vedieť, aké neodborné zásahy do rozvodov mohli urobiť predošlí majitelia. Pozor, každý neodborný zásah do inštalácie ruší platnosť revízie. Nikdy sa preto nepúšťajte do kontroly elektroinštalácie sami.

V starších domoch sa taktiež miesto istenia zemnením používalo takzvané nulovanie. Podľa dnešných predpisov je tento spôsob istenia nedostatočný a pri rekonštrukcii je nutné vykonať kompletné nové rozvody elektroinštalácie vrátane nových vodičov. 

Ďalej je nutné dbať na správne osadenie zásuviek vodičov respektíve na ich polohu, keďže vľavo musí byť osadená fáza a vpravo nula. Pri nesprávnom zapojení môže pri niektorých spotrebičoch dochádzať k poruchám. 

Je vhodné ďalej skontrolovať vek jednotlivých ističov a overiť ich funkčnosť prípadne ich vymeniť za nové. 

Samostatná kapitola: Kúpelne

Všetky kovové prvky v kúpeľniach musia byť uzemnené, ide predovšetkým o kovové či smaltované vany, rebríkové radiátory a iné. 

Elektro prvky musia byť v kúpeľniach umiestňované v takzvaných bezpečnostných zónach a musia mať určité krytie. Ostatné umiestnenia sú životu nebezpečné a zakázané.

Pokiaľ niekto v rámci rekonštrukcie plánuje aj kompletné prerobenie elektrických rozvodov v byte, treba urobiť ochranné pospájanie všetkých bytových zariadení a nainštalovať vždy aj prúdový chránič, ktorý chráni pred vážnymi úrazmi, napríklad pri používaní fénu vo vani.

Plynovod a plynové zariadenia

Revízia plynového zariadenia a spotrebičov sa domácnostiam v rodinných domoch a bytoch odporúča realizovať raz ročne aj napriek tomu, že nie je povinná. Dôvody sú hlavne bezpečnostné. Prípadný únik plynu a oxidu uhoľnatého môže ohroziť život a zdravie ľudí. Vykonáva sa raz za tri roky.

Kotol v rodinnom dome by sa mal kontrolovať každý rok tesne pred vykurovacou sezónou. "Môžeme si kúpiť aj detektor úniku plynu, to si vie skontrolovať aj laik," hovorí Inšpektor nehnuteľností Tomáš Kolomy.

Existuje niekoľko kontrol požiarnych zariadení - kontrolujú sa napríklad požiarne uzávery či požiarne klapky - v rámci bytového domu to zabezpečuje jeho správa. Hasiace prístroje sa kontrolujú raz ročne. Komíny by sa mali kontrolovať taktiež raz ročne. 

Súvisiace články