Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Plánujete si kúpiť byt, či dom? Na toto si dajte pozor
Zdielať na

Plánujete si kúpiť byt, či dom? Na toto si dajte pozor

BRATISLAVA / Kúpa bytu alebo domu je zvyčajne radostná udalosť, no predchádza jej mnoho starostí, vybavovačiek a papierovania. Pozorne si treba prečítať pred kúpou najmä list vlastníctva, kde by mali byť uvedené všetky náležitosti. Poradí Ing. inšpektor nehnuteľností Tomáš Kolomy.

Predtým ako kupujeme nejakú nehnuteľnosť, mali by sme si overiť právny stav. Všetky nehnuteľnosti sú zanesené v evidencii katastra nehnuteľnosti, to znamená, že ku každej nehnuteľnosti by sme mali mať list vlastníctva. Daná nehnuteľnosť by mala byť aj zapísaná na katastrálnej mape.

Správne rozmery domu

Rodinný dom by mal mať správne rozmery, správne obrysy. "Dôležité je taktiež či sú pri rodinnom dome zakreslené všetky vedľajšie alebo drobné stavby ( sú to hospodárske budovy, náraďovne, sklady haly a podobne," upresnil Kolomy.

Ak to tam nie je, skutkový stav nie je v súlade s právnym. Mali by sme si zavolať geodéta, ktorý by mal vyhotoviť geometrický plán. Ten následne zaniesť do evidencie Katastra nehnuteľností. 

Budúci kupujúci by si mal overiť list vlastníctva, kde sa nachádzajú všetky potrebné údaje k danej nehnuteľnosti. Je rozdelený na tri základné časti: je tam majetková podstata, kde je presne zadefinovaná daná nehnuteľnosť, čo znamená či je to pozemok, stavba - rodinný dom, bytový dom, administratívna budova a podobne. Sú tam zadefinované aj bytové a nebytové priestory.

V druhej časti sú zapísaní všetci vlastníci. Je tam uvedený aj spoluvlastnícky podiel - či je vo výlučnom vlastníctve alebo v bezpodielovom spoluvlastníctve. 

3. časť je najpodstatnejšia

Tretia časť je najpodstatnejšia, lebo sú v nej uvedené ťarchy. To by si mal budúci kupúci všímať najviac. Slúži to na vymáhanie nedoplatkov voči neplatičom. "Dôležité sú aj vecné bremená, napríklad v práve prechodu a prejazdu cez danú nehnuteľnosť alebo vecné bremeno v práve uloženia inžinierskych sietí," vysvetlil Kolomy. 

Pri bytoch sú iné vecné bremená. Najväčším rizikom je vecné bremeno, ktoré spočíva v práve doživotného užívania v tretej osobe. 

Zhrnutie: 

overiť správne zakreslenie objektu v katastrálnej mape, musia byť spávne zakreslené aj všetky prístavby alebo dostavby, overiť pôdorys nehnuteľnosti v katastrálnej mape, veľkosť pozemku, kto je skutočný vlastník nehnuteľnosti, skontrolovať ťarchy-záložné práva a vecné bremená, do kúpnej zmluvy treba uviesť všetky nedostatky alebo riziká (zlá akustika budov, problémy s podzemnou vodou, problémy so strechou).

Súvisiace články