Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kupujete nový byt? Takto sa vyhnete problémom s hlukom
Zdielať na

Kupujete nový byt? Takto sa vyhnete problémom s hlukom

BRATISLAVA / Hlasné stereo, plač dieťaťa alebo vŕtanie v paneloch. Ak počujete od susedov doslova každé slovo, máte pravdepodobne vo svojom byte problém s akustikou. Ale nie je to len problém klasických panelákov. Spozornieť by ste mali hlavne pri kúpe bytu alebo domu. Ako zistiť, či má nehnuteľnosť problém s hlukom, radí inšpektor nehnuteľností Tomáš Kolomy, ktorý je známy aj z relácie Nové bývanie.

Často sa stretávame so sťažnosťami nových majiteľov bytov v pomerne nových alebo úplne nových bytových domoch na hluk zo susedných bytov alebo zo spoločných častí bytových domov ako sú chodby, garáže alebo výťahy. Požiadavky na akustické vlastnosti konštrukcií sú striktne dané normami.

"Tam, kde sú s akustikou problémy, nie sú väčšinou dodržané zásady napojenia a odizolovania jednotlivých konštrukcií pri samotnom uskutočňovaní stavby ako sú podlahy, steny, kotvenie technológie výťahu atď," upozorňuje inšpektor nehnuteľností Tomáš Kolomy. Ľudia potom počujú klopkanie podpätkov z chodby, behanie detí u suseda nad nami a podobne.

Izolácia

Podlaha by mala byť odizolovaná od múrov prúžkom akustickej izolácie, soklíky obkladov by mali byť odizolované od podlahy chodby pružným tmelom, schodiskové ramená musia byť odizolované od múrov, akustické steny musia byť napojené na stropy a betónové steny špeciálnym spôsobom, akustické steny musia byť vykonané veľmi precízne - dokonale premaltované škáry, omietky presne podľa požiadavky výrobcu tehál, inak nie sú splnené akustické parametre. Je dobré si všímať aj dispozičné zásady - ak to preženieme, tak napríklad susedova kúpeľňa vedľa spálne ruší, aj keď sú splnené akustické parametre.

Úplné overenie akustických vlastností konštrukcií je možné až po úplnom dokončení stavby, vrátane dverí, podláh. "Merania sa delia na meranie krokovej nepriezvučnosti - to je napríklad klopanie podpätkov a potom vzduchová nepriezvučnosť - napríklad krik dieťaťa cez stenu. Každé meranie má svoje špecifiká a musí ho vykonávať odborník," dodáva Tomáš Kolomy.

Zakázané úpravy

Často sa tiež stáva, že majitelia nových bytov nie sú upozornení na fakt, že do niektorých konštrukcií (najmä stien) nie je možné vykonávať akékoľvek zásahy typu nových rozvodov elektroinštalácie, kotvenie políc, skríň a ďalšie činnosti, alebo dokonca zasekávanie potrubia kuchynskej linky, ktoré znižujú akustické vlastnosti konštrukcií. A tie často porušujú. Tieto informácie by mali byť uvedené v manuáli pre užívanie bytu a pri ich porušení nemožno tieto vady reklamovať.

Ak kupujete novostavbu, ktorá sa ešte len stavia, tak skontrolujte, ako má vykonané akustické konštrukcie - nechajte si predložiť projekt a vezmite so sebou odborníka, aby skontroloval zásadné veci. Ak kupujete dom alebo byt, ktorý je ešte v záruke, nechajte si predložiť výsledok akustického merania aspoň pre zásadné konštrukcie (stena v spálni, obývačke).

"Ak kupujete staršiu nehnuteľnosť, nechajte si zmerať akustiku odborníkmi - druhou možnosťou je opýtať sa ľudí z domu, či oni nemajú problémy s hlukom. Často sú totiž tieto závady systémové a na všetkých bytoch sa opakujú - ale pozor, nie je to pravidlom," hovorí bytový inšpektor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy