Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pri kúpe bytu si dajte pozor na skryté závady, radia odborníci
Zdielať na

Pri kúpe bytu si dajte pozor na skryté závady, radia odborníci

BRATISLAVA / Kým pri kúpe auta z bazáru, si necháme urobiť nezávislú kontrolu, pri kúpe domu alebo bytu sa väčšinou spoliehame na to, že na prvý pohľad je všetko v poriadku. Inšpektori bytov a domov ale tvrdia, že aj pri novostavbách nájdu pomerne veľa závad.

"Pri dvojizbovom byte býva v priemere dvadsať závad. Môže sa stať, že ich je aj viac, okolo päťdesiat až šesťdesiat," hovorí inšpektor nehnuteľností Tomáš Kolomy.

Častými závadami sú nerovné steny alebo rohy, ktoré nie sú pravouhlé. Napohľad je to maličkosť, ale len do momentu, kým tam nechcete namontovať kuchynskú linku.

"To sú tie jednoduchšie, ktoré sa dajú nejakým spôsobom odstrániť. Vyskytnú sa aj závažnejšie, napríklad trhliny alebo vlhké mapy. Tie môžu byť dôsledkom zatekania," dodal Kolomy.

Trhliny a praskliny

Ak vás od kúpy odrádzajú praskliny či trhliny v dome, môžu ale aj nemusia signalizovať vážny úproblém. "Môže to byť problém v omietke ale môže to byť aj prejav statickej poruchy. Pri trhline sa zisťuje veľkosť aj smer trhliny. Potom sa zisťuje, či je aktívna alebo či už je stabilizovaná," vysvetľuje Tomáš Kolomy.

Inšpektori v bytoch merajú aj hlučnosť. "Meria sa kročajová nepriezvučnosť alebo, to znamená, či počujem, keď nado mnou niekto chodí. Alebo takzvaná zvuková nepriezvučnosť, to znamená, či počujem zvuk z vedľajších priestorov," popisuje Kolomy. 

Revízne správy

Pri kúpe bytu odborníci radia nahliadnuť do revíznych správ. Ak nie sú k dispozícii, môže to byť problém. "Na jednej strane to môže znamenať, že elektroinštalácia nebola prevedená odborne. Keby sa stala nehoda, poisťovňa nemusí preplatiť poistnú udalosť," varuje Kolomy.

Pozor si dajte aj pri prepočítavaní ceny na meter štvorcový podľa výmery bytu. "Pri inzerátoch sa môže stať, že podlahová plocha bytu nezodpovedá skutočnosti. Niekedy sú započítané aj balkóny, terasy a lodžie," dodáva Kolomy.

Odhaliť sa dajú aj tepelné mosty a preskúšať si môžete aj takú drobnosť ako zlý sklon vonkajšej tapety. To vraj môže neskôr spôsobiť zvlhnutie steny.

Ďalšími závadami môže byť problém s elektroinštaláciou alebo rozdvodmi. 

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy