Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Slovensku sa nafukuje realitná bublina. Bytov je málo a ceny sú vysoké
Zdielať na

Na Slovensku sa nafukuje realitná bublina. Bytov je málo a ceny sú vysoké

BRATISLAVA / Po rokoch sa na Slovensku opäť nafukuje realitná bublina. Bytov je málo a tie, ktoré sú na trhu dostupné, ženú ceny vysoko. Pritom v počte bytov na tisíc obyvateľov je Slovensko dlhodobo na chvoste štátov Európskej únie.

Vláda sa v najbližších rokoch plánuje zamerať na čierne stavy, zastarané zákony či nevyužívanie pracovného potenciálu. V niektorých oblastiach totiž dosahujeme nelichotivé prvenstvá.

"Štyridsaťpäť rokov nie sme v stave spojazdniť diaľnicu z východu na západ. Sme rekordérom aj v tom, že v rámci Európskej únie najviac mladých ľudí od 24 do 35 rokov žije s rodičmi," hovorí predseda predstavenstva PSS Imrich Béreš.

Byty sú drahé

Bytov je totiž málo a tie, ktoré sú k dispozícii, sú drahé. "Výber je veľmi zúžený, keď nechcú mať ľudia staršie byty, ktorým sa teraz neprimerane dvíha cena, lebo je dopyt," vysvetľuje realitná maklérka Jana Krajčiová.

Osemdesiat percent obytných budov má viac ako 20 rokov a nových pribúda pomaly. Potreby obnovy bytového fondu sa budú neustále stupňovať. Až 40 percent všetkej energie totiž spotrebujú práve budovy.

Situáciu by pomohla vyriešiť pomoc zo strany štátu. "Podporiť bývanie mladých, podporiť nájomné bývanie, dlhodobo nezamestnaných v stavebnej výrobe," dodáva Béreš.

Výhodné hypotéky

Nateraz sa stavia najmä preto, že sú hypotéky výhodné. Opäť lámu rekordy.

Práve vďaka lacným úverom sa začína nafukovať realitná bublina, po ktorej by mohla prasknúť aj tá hypotekárna.

"Nakoľko sú dobré úrokové sadzby, budú rýchlo kupovať, nemyslia, čo bude o päť až sedem rokov," potvrdzuje realitná maklérka.

"Preto by sa na túto situáciu a toto riziko mali klienti pripraviť tak, že si budú sporiť individuálne popri hypotéke," dodáva finančný analytik Peter Világi.

Na Slovensku sa nafukuje realitná bublina. Bytov je málo a ceny sú vysoké, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy