Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Predčasné splatenie hypotéky bude výhodnejšie, banky znižujú poplatky
Zdielať na

Predčasné splatenie hypotéky bude výhodnejšie, banky znižujú poplatky

BRATISLAVA / Slovenské hypotéky trhajú rekordy. Nízke úrokové sadzby, aké máme, tu nikdy neboli. Môže za to aj neustále tlačenie nových peňazí Európskou centrálnou bankou. Aj novinka, ktorá začne platiť od 21. marca a klienti sa budú môcť zbaviť starej hypotéky veľmi výhodne.

Úrokové sadzby sú v súčasnosti na historických minimách a vyzerá to tak, že pôjdu ešte dole.

Nový zákon

Od 21. marca začne platiť nový zákon, podľa ktorého sa zníži pokuta za predčasné splatenie hypotéky. Pôjde o jedno percento z istiny. Napríklad ak ste banke dlžný 50 000 eur, za pokutu 500 eur ju môžete celú vyplatiť.

"Je to príležitosť pre banky presunúť niektorých klientov k sebe a tomu budú prispôsobovať aj akcie a niektoré akcie začali už teraz," uviedol Maroš Ovčarík zo spoločnosti Finančný kompas.

Pozrite si analýzu:

Pôžičky od ECB

Úrok sa počas akcií pohybuje na úrovni 1,5 percenta. Takto lacno si môžeme požičiavať aj kvôli politike Európskej centrálnej banky. Aby v únii naštartovala ekonomiku, núti komerčné banky požičiavať. Ak si peniaze z ECB neprevezmú, musia platiť takzvané úložné, ktoré je vysoké.

"A aby sa im vyhli, tak musia viac požičiavať. A to je práve cieľ Európskej centrálnej banky, aby donútila komerčné banky požičiavať viac peňazí," hovorí Ronald Ižip, analytik Tim Broker.

Úroky smerom nadol

Analytici navyše nepredpokladajú, že Európska centrálna banka zmení skôr ako v roku 2017 úrokové sadzby. A to znamená, že banky majú stále priestor hýbať s úrokmi smerom nadol.

"Nepredpokladáme, že Európska centrálna banka bude skôr ako v roku 2017 sprísňovať menovú politiku, čo znamená, že úrokové sadzby ostanú na nízkych úrovniach po veľmi dlhú dobu," hovorí Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy