Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bratislava potrebuje náhradné byty, stavať chce v Dúbravke a Ružinove
Zdielať na

Bratislava potrebuje náhradné byty, stavať chce v Dúbravke a Ružinove

BRATISLAVA / Magistrát hlavného mesta bude od januára platiť milióny eur. Zákon mu dal päť rokov na to, aby zabezpečil náhradné bývanie pre 580 rodín zreštituovaných bytov. Stavať sa ešte nezačalo a termín vyprší 31. decembra.

Magistrát bojuje s časom i obyvateľmi mestských častí, ktorí s novou výstavbou nesúhlasia.

"Teraz z toho jedného obrovského trávniku chcú spraviť betónovú plochu," hovorí obyvateľ Ružinova Ivan Drobný.

Priamo pred oknami

Na Astronomickej ulici v bratislavskom Ružinove chcú postaviť deväťposchodové paneláky s podzemnými garážami aj desiatkami vonkajších parkovacích miesta. Vyrásť majú priamo pred oknami štvorpodlažného paneláka.

"Iba desať metrov od balkónu chce niekto postaviť nejaký iný dom. So susedom môžete konzultovať, čo navariť alebo naťahovať prádlo a šnúry," sťažuje sa obyvateľ.

Obeťou zeleň

Ľudia sa obávajú, že im stavby ukradnú svetlo a za obeť padne aj malý park, do ktorého mimochodom so súhlasom magistrátu hlavného mesta iba pred dvoma rokmi vysadili nové dreviny.

"Niekto nám chce s prepáčením nahákať kopu betónu do zelenej lúky a tí ľudia budú mať znehodnotené byty," hovorí poslanec mestskej časti Ružinov Martin Patoprstý.

Stovky bytov

Mesto sa bráni, že niekde tých 580 bytov postaviť musí a tiež to nie je jeho dobrovoľné rozhodnutie.

"Mesto je povinné tieto byty vystavať na vlastných mestských pozemkoch. My ich už nemáme veľa," hovorí primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Ružinov a Dúbravka

Z toho mála sú podľa magistrátu vhodné iba štyri. Dva v Ružinove a dva v Dúbravke. Verejná súťaž ale stále nie je ukončená a nepadlo ani stavebné rozhodnutie, ktoré má v rukách mestská časť.

"Postaviť to tam, čo dovoľuje územný plán hlavného mesta, by bol totálny nezmysel," hovorí starosta Ružinova Dušan Pekár.

Milióny eur

Do konca roka sa možno stavať nezačne. Mesto bude v budúcom roku bojovať s vážnymi finančnými problémami.

"Mestu hrozí výpadok štyri milióny eur z rozpočtu. Štyri milióny, ktoré budeme musieť doplácať majiteľom reštituovaných domov," dodáva Nesrovnal.

Malá dotácia

Možnosťou by bola napríklad dohoda s developermi, ktorí už v meste stavajú, alebo kúpa vyhovujúcich bytov v starších stavbách.

"Vládna dotácia je tisíc eur na meter štvorcový, za čo každý v Bratislave vie, že sa nedá postaviť stavba," uviedol Nesrovnal.

Kúpiť byty za trhovú cenu je drahé, bez nich to ale tiež drahé bude. Magistrát musí čo najrýchlejšie nájsť vhodné pozemky aj zhotoviteľov, ktorým sa ale podľa primátora za také peniaze ani stavať nechce. Pomôcť môžu aj rokovania s ministerstvom dopravy, ktoré zákon o náhradných bytoch v roku 2011 pripravilo. Podrobnosti o rokovaniach primátor ale tají.

"V prvom rade sa chcem stretnúť s ministerstvom a tam si povieme, že čo je možné," hovorí Nesrovnal.

Bratislava musí zabezpečiť náhradné bývanie pre 580 rodín, chce ich postaviť v Dúbravke a Ružinove, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy