Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prešovu hrozí pre výstavbu zánik historického parku
Zdielať na

Prešovu hrozí pre výstavbu zánik historického parku

PREŠOV / Nad jedným z prešovských parkov v centre mesta visí hrozba výrubu. O ten požiadal jeho majiteľ. Historický park, ktorý ešte v 18. storočí vysadila zámožná rodina, je v ohrození. Je totiž v súkromných rukách a súčasný majiteľ, ktorý ho kúpil od reštituentky tam plánuje výstavbu.

V parku rastú aj viac ako dvestoročné stromy. Brána do parku je už niekoľko rokov uzamknutá reťazou. Dodnes okolo neho denne chodia tisíce ľudí, ktorí naň pozerajú s nostalgiou, no mnohí ani len netušia, že to nie je mestský majetok.

Mesto už eviduje žiadosť o výrub stromov. Majiteľ najprv uvažoval nad výstavbou obchodného centra, v pláne sú aj exkluzívne byty. "Žiadosť o výrub je podaná na mestskom úrade, o výstavbe sa uvažuje nakoľko je to stavebný pozemok," hovorí majiteľ pozemku Zdenko Grejták.

Časť parku, ktorý bol parkom i za tvrdého socializmu, je od roku 2001 stavebným pozemkom. A to vďaka vtedajším poslancom, ktorí zmenili územný plán. O tom už ľudia v uliciach mesta vôbec nevedeli. "Je to politika. Politika je vždy v poriadku, keď je to politika pre nich," hovorí mladý Prešovčan.

Výrub dostal červenú

O tejto niekoľkoročnej zmene netušili ani niektorí súčasní poslanci. Jedným z nich je aj šéf životného prostredia na okresnom úrade. Jeho úrad už aj v minulosti dal žiadosti o výrub červenú. 

"Dali sme mestu zamietavé stanovisko. Otvorím to, aby sa naspäť táto plocha vrátila ako zelená plocha," hovorí mestský poslanec a šéf životného prostredia Miroslav Benko.

"Je to škoda, že by to vyrúbali," hovorí jedna z obyvateliek Prešova. Takýto park v meste je veľmi vzácny. Tvrdí to aj uznávaný slovenský ekologický aktivista. "Sú to pľúca mesta a stromy fungujú ako klimatizačné jednotky," hovorí ekoaktivista Michal Kravčík. "Keď sa to vytne, zvýši sa teplota o dva až tri stupne," dodáva.

Do boja za stromy v prešovskom parku sa zapojilo aj lesoochranárske zoskupenie VLK, ktoré je aj účastníkom správneho konania. "Máme záujem tento park zachrániť," hovorí Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK.

Mesto má o pozemok záujem

Majiteľ lukratívneho pozemku tvrdí, že mestu už park na odkúpenie ponúknutý bol. Bolo to ešte pred rokmi. Zo strany poslancov vtedy nebol záujem. Napriek stavebnému zámeru ale tvrdí, že ponuka tu stále je. "Mesto Prešov má záujem, aby tento park slúžil svojmu pôvodnému účelu," uviedol hovorca mesta Prešov Milan Grejták.

Či a ako sa mesto s majiteľom dohodne, ukáže čas. Konečné slovo budú mať poslanci. Riešením by mohla byť aj zámena pozemkov tak, aby park ostal mestu. "Pokiaľ by nedošlo k dohode týmto smerom, určite pripravíme akcie silnejšieho rázu," dodal Lukáč zo združenia VLK.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy