Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kosci v Košiciach chránia autá plachtou, pred poškodením
Zdielať na

Kosci v Košiciach chránia autá plachtou, pred poškodením

KOŠICE, PREŠOV / V Košiciach si kosci svojpomocne vyrobili plachtu, ktorou chránia okolostojace autá i chodcov. Naopak v Prešove zostávajú nielen pokosené trávniky, ale aj trávou zašpinené autá.

S príchodom jari sa zvuky kosačiek ozývajú aj na najväčšom prešovskom sídlisku. Tam, kde je ťažký prístup ako napríklad na úzke trávnaté plochy pri parkoviskách, používajú takzvané krovinorezy.

Ochranná plachta

A práve na miestach, kde stoja autá, to je vidieť. Niektoré ostávajú po koscoch od trávy špinavé. O 30 kilometrov ďalej v Košiciach chlapom so strunovými kosačkami asistujú kolegovia s ochrannou plachtou.

Nezdalo sa im správne, aby zašpinili okolo stojace autá. Navyše minimalizujú aj škody po kamienkoch a aj prípadné úrazy okoloidúcich.

Agresívna tráva

Zaschnutá tráva drží na laku ako mušky na kapote. Ak ju necháte na laku dlhšie, môže ho podľa lakovníka poškodiť. O kamienkoch nehovoriac. "To je agresívna tráva, obsahuje vtačí trus," vysvetľuje lakovník Jaro.
 
V Prešove o takom spôsobe kosenia netušia nielen že vodiči, ale ani tí, ktorí kosenie zabezpečujú. V Prešove to všetko robí externá firma. "My sme to nemali takto zadefinované, ani nebola takáto požiadavka. Tak sme to preto ani neriešili," povedal dodávateľ kosenia Rastislav Feriančík.

V Košiciach to robia preventívne. Mesto Prešov tvrdí, že podľa zmluvy zodpovedá za prípadné škody tretím osobám dodávateľská firma. "Nevedel som, že v Košiciach takým spôsobom kosia. Môžeme to prehodnotiť, ja sa tomu nebránim," povedal Feriančík.

Pozrite si inovatívny spôsob kosenia v Košiciach:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy