Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kosenie - umenie, ktoré sa vytráca. V Tatrách stále žije
Zdielať na

Kosenie - umenie, ktoré sa vytráca. V Tatrách stále žije

VYSOKÉ TATRY / Bielovodská dolina patrí ku klenotom Tatier. Hneď pri vstupe očarí turistov okrem panorámy hôr aj krásnymi lúkami. Krásne sú preto, lebo sú pravidelne kosené. Štátne lesy TANAPu spojili príjemné s užitočným a s kosami sa aj súťažilo.

Zvuk kosenia už znie celkom inak

S východom slnka sa pod horami ešte donedávna ozýval zvuk kosenia. Teraz je to inak. Podobný pohyb síce ostal, ale je to ako motokros. Našťastie v Bielovodskej doline je to ešte stále o tradícii - o koscoch a kose. "Treba dobrý uhol a z jednej aj druhej strany dobre ťahať," ukazuje nám Stano Koreň z Východnej ako správne naostriť kosu. A k tomu ešte nakuť. Je to umenie, ktoré sa vytráca.

Kosenie lúk je veľmi dôležité

Aj tu na kosenie bielovodských lúk bol problém zohnať naozaj dobrých koscov. V tomto prípade zároveň aj pretekárov. Ale kosiť treba. "Ak by sa nekosilo, tak by došlo k zarasteniu týchto lúk rôznymi krovinami a náletmi drevín, tým pádom by zaniklo to vzácne, čo na týchto lúkach zatiaľ evidujeme," myslí si Peter Liška, riaditeľ TANAPu.

Kosenie spájalo rodiny

Kosenie je drina a keď sa robí v súboji s časom, platí to dvojnásobne. "Bolo to dosť ťažké," povedal jeden zo súťažiacich koscov. Samozrejme, dá sa to aj v pohodičke, pomalšie. Tak ako kedysi, keď kosenie spájalo rodiny. "Keď otec kosil, mama niečo robila, deti rozhadzovali," dodal kosec z Námestova.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy