Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ak vám kosci zašpinia trávou auto, máte nárok na odškodnenie
Zdielať na

Ak vám kosci zašpinia trávou auto, máte nárok na odškodnenie

PREŠOV / Jeden kosí a dvaja držia plachtu, aby nezašpinili autá trávou. Toto vymysleli kosci v Košiciach a pomaly ale isto sa táto technika kosenia rozširuje do ďalších miest Slovenska. Možné škody po kamienkoch sú minimalizované a tiež by mali byť minulosťou autá ozdobené pokosenou trávou. Ak ale máte na aute škody po kosení, máte nárok sa sťažovať.

Po inšpirácii z Košíc už kosia s ochrannou plachtou aj v Prešove. Škody minimalizujú, aj tak sa môže stať, že sa nejaký kamienok zatúla. Práve preto by firmy, ktoré zabezpečujú kosenie, mali mať pre takéto prípady poistenie.

Sťažujúci sa vodiči

Kým v Košiciach vlani napriek plachtám riešili 17 sťažnosti najmä rozbitých skiel po kamienkoch, v Prešove sa sťažovali traja vodiči. Nad trávou ofrkanými autami mnohí len mávli rukou a vybrali sa do umývarky.

Firmy za to nesú priamu zodpovednosť. Možno to bude vyžadovať dávku trpezlivosti a byrokracie, ale postup je veľmi jednoduchý. "My tam máme zodpovedných pracovníkov, môže zdokumentovať a to odfotí," opisuje dodávateľ kosenia Rastislav Feriančik.

Preplatenie umývarky

"My sme poistení voči škodám našou činnosťou," povedala Marta Popríková zo Správy mestskej zelene.

Ochranná plachta pôsobí preventívne. Je to jednoduchý ale účinný nápad. Navyše nestojí ani veľa peňazí. Akurát ju niekto musí držať. "Náklady sú najmä na tých ľudí, ktorí tam musia byť," hovorí Feriančik.

Zatiaľ v Prešove riešili cez náhradu škody len rozbité okná po kamienkoch. No tráva odfúknutá z kosačky sa na laku správa po zaschnutí ako mušky na kapote. Bez umývarky to nepôjde. Zástupca firmy sľubuje. Aj tu máte nádej na odškodnenie. "Vieme preplatiť umývarku," povedal Feriančik.

Reportáž o kosení spracoval redaktor Vlado Jurek:

Zdielať na

Najčítanejšie správy