Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odborník radí: ako vyjednávať o plate
Zdielať na

Odborník radí: ako vyjednávať o plate

BRATISLAVA / Narodilo sa vám dieťa, kupujete byt na hypotéku, máte dlhy? Ideálnym riešením by bol vyšší príjem. Najskôr ale musíte presvedčiť šéfa a to nebýva jednoduché. Niekoľko trikov v rozhovore prezradil expert na platy Miroslav Dravecký.

Podľa Draveckého je dôležité aby človek, ktorý si myslí, že má zarábať viac, nemlčal. "Aby si vyžiadal stretnutie so svojim nadriadeným a aby sa na stretnutie pripravil a o plate sa reálne rozprával," hovorí.

Vo väčšine firiem sú údaje o platoch utajované. Pre zamestnancov teda nie je jednoduché zistiť, či ich mzda je poddimenzovaná alebo primeraná. "Ak nemáte zdieľných kamarátov pri pive, tak asi jediným zdrojom je internet. Tam sa dá na stránke overiť, či môj plat je pod priemerom, nad priemerom, alebo nad nejakou strednou hodnotou," hovorí odborník. 

Podľa Draveckého z portálu platy.sk treba brať do úvahy danú pracovnú pozíciu, región, odvetvie. "Dôležité je aj to, že ak sa nám 5 rokov nehýbe plat, tak niečo nie je v poriadku buď s mojim pracovným výkonom alebo s výkonnosťou spoločnosti alebo podobne," hovorí. 

Neporovnávajte sa

Vo všeobecnosti sa neodporúča, aby sme sa porovnávali s kolegami. "Šéfovia počúvajú na konkrétne činy zamestnanca. Je dobré byť konkrétny a vzťahovať tieto činy na seba, na svoju osobu," hovorí expert na platy.

Dobrým argumentom podľa odborníka nie je ani to, že sa nám narodilo dieťa, alebo že potrebujeme peniaze na hypotéku. "Treba si uvedomiť, že mzda je odmena za vykonanú prácu. Vy ste sa na trhu práce, kde je dopyt a ponuka, dohodli, že toto bude vaša odmena. Ak máte vyššie náklady na život, zamestnávateľovi automaticky neodovzdávate viac práce," hovorí Dravecký.

"Neodporúčam sa stretnúť so šéfom, keď sa blíži nejaká uzávierka alebo služobná cesta alebo biznis stretnutie. Vtedy má myšlienky niekde inde. A asi nie je vhodná doba ho tým rušiť," vysvetľuje.

Neodporúča na stretnutie so šéfom ani pondelky a piatky. "Skôr stred týždňa." Ideálnou dĺžkou takéhoto stretnutia je približne hodina. "Tak ako sa bude pripravovať zamestnávateľ, že aký má rozpočet, ako platí konkurencia, tak by sme sa aj my mali na to pripraviť," dodáva Dravecký. 

Podľa odborníka je dobré, aby si zamestnanci všetko premysleli a boli realistickí.

Pozrite si rozhovor o platoch z Novín o 12-ej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy