Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pribudlo osem tisíc živnostníkov, tvrdí Richter. Realita je ale iná
Zdielať na

Pribudlo osem tisíc živnostníkov, tvrdí Richter. Realita je ale iná

BRATISLAVA / Minister práce sa chváli júlovými číslami, ktoré hovoria o klesajúcej nezamestnanosti. Pribudli dokonca i živnostníci. Podľa Sociálnej poisťovne pribudli hlavne platcovia odvodov.

"Zamestnanosť tak prekonala svoje predkrízové maximum," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Richter vychádzal zo štatistík o vývoji zamestnanosti. "Na moje prekvapenie absolútne narástol počet samostatne zárobkovo činných osôb. 8 000 živnostníkov pribudlo za mesiac júl v evidencii Sociálnej poisťovne," dodal.

Pribudli platcovia

Sociálna poisťovňa pripúšťa, že aj vďaka lepším ziskom pribudlo ľudí, ktorí majú znova platiť odvody. "Čiže ak od júla narástol počet týchto osôb o zhruba osemtisíc, tak sú to tie osoby, ktorým od júla vznikla povinnosť platiť poistné do Sociálnej poisťovne," ozrejmil hovorca Peter Višváder.

Približne osemtisíc môže v praxi vyzerať tak, že reálne v júli podľa živnostenského odboru vzniklo necelých 4 000 nových podnikateľov. "Dá sa povedať, že permanentne v priebehu 7 mesiacov je to na úrovni od 2 200 do 2 600 podnikateľských subjektov, ktoré získavajú živnostenské oprávnenie," dodal riaditeľ Odboru živnostenského podnikania ministerstva vnútra Ján Dutko.

Sedemsto

Ministrove čísla síce úplne presné neboli, no dôležité je podľa neho niečo iné. "To, že väčší počet ľudí pracuje. V tomto prípade nie je dôležité, či ako zamestnanec, prípadne ako samostatne zárobkovo činná osoba. Každopádne majú prácu," prezradil Richter.

Realitou ale je, že rozdiel medzi tými, ktorí pribudli a tými, ktorí živnosti zrušili je ani nie 700.

Hra s číslami ministrovi tak úplne nevyšla, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy