Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Po zaevidovaní na úrade práce Františka poslali na pracovné miesto, odkiaľ prišiel
Zdielať na

Po zaevidovaní na úrade práce Františka poslali na pracovné miesto, odkiaľ prišiel

PREŠOV / Prešovčan František, bývalá zdravotná sestra prešovskej nemocnice, sa dostal do patovej situácie. Po zaevidovaní sa na úrade práce, ho poslali na vhodné pracovné miesto tam, odkiaľ k nim prišiel. Do prešovskej nemocnice.

Iba pár hodín mal František na to, aby sa ako čerstvý uchádzač o zamestnanie dostavil na vhodné pracovné miesto. Úrad práce ho poslal k bývalému zamestnávateľovi, od ktorého po štrajku sestier odišiel.

"Mohlo byť 9-10 hodín, som mal len pár hodín na to, aby som sa dostavil do nemocnice, lebo inak by som bol vyradený z úradu práce," vysvetľuje František.

Ping pong

V nemocnici mu potvrdili, že oňho majú záujem. Má malé deti, a tak mu nevyhovujú služby, na čo má aj zákonný dôvod. To mu v nemocnici potvrdili iba ústne, a na úrade práce nemal čo vydokladovať.

"Poslali ma naspäť do nemocnice," hovori František. Z úradu práce do prešovskej nemocnice. Z prešovskej nemocnice na úrad práce. Potom opäť do prešovskej nemocnice a opäť na úrad práce.

"Ping pong hrajú so mnou a jednoducho nikto nič nevie," tvrdí bývalá zdravotná sestra. František sa snažil získať informácie o pomeroch v nemocnici, hlavne o smennosti. Chcel len základnú informáciu o tom, aby sa mohol rozhodnúť, či má vôbec o ponúkanú prácu záujem. Nárok na tieto informácie potvrdilo aj ustredie práce. 

"Zákonník práce hovorí, že pred uzatvorením pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný oboznámiť osobu s právami a povinnosťami, ktoré pre ňu vyplynú z pracovnej zmluvy," informuje hovorkyňa ústredia PSVaR Jana Lukáčová.

Ústna forma

František, ako bývalý zamestnanec, to chcel písomne, aby zákonný nárok na odmietnutie mohol preukázať aj úradu práce. Nepochodil. Nemocnica tvrdí, že nič neporušila.

"Postupujeme štandardne v zmysle platnej legislatívy, teda informujeme uchádzača o zamestnanie ústnou formou," povedala hovorkyňa FNsP v Prešove Renáta Ceková.

"Keďže nemám žiadne informácie, tak sa neviem rozhodnúť, čo mám prijať alebo odmietnuť," vysvetľuje František. Po druhom stretnutí odišiel namiesto návrhu pracovnej zmluvy s osobným dotazníkom a 12 bodmi, ktoré má splniť ako potenciálny nový zamestnanec. Vrátane výpisu registra trestov, prehliadky u obvodného lekára, a to i napriek tomu, že nevie, či ma o túto prácu záujem.

Téme sa venuje redaktor Vlado Jurek:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy