Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zdravotné sestry sa začali po výpovediach vracať do práce
Zdielať na

Zdravotné sestry sa začali po výpovediach vracať do práce

BRATISLAVA / Zdravotné sestry na Slovensku, ktoré hromadne podali výpovede s cieľom dosiahnuť okrem iného lepšie platové podmienky, sa začali vracať na svoje pôvodné pracoviská. K nástupu niekoľkých desiatok sestier späť do zamestnania došlo napriek tomu, že vláda ani vedenie nemocníc požiadavky odborov nesplnili.

Slovenské ministerstvo zdravotníctva informovalo, že v utorok ráno podpísalo vo fakultnej nemocnici v Žiline pracovné zmluvy 33 sestier. Tento krok umožnil zdravotníckemu zariadeniu obnoviť plánované operácie. Práve žilinská nemocnica patrila v súvislosti s hromadnými výpoveďami medzi najpostihnutejšie zdravotnícke zariadenia na Slovensku. Na začiatku februára tam prestalo pracovať asi 170 sestier, čo ovplyvnilo chod nemocnice.

"Chcem poďakovať všetkým sestrám, ktoré neopustili pacientov, i tým, ktoré sa vrátili. Je to jasná správa vo vzťahu k pacientom," povedal minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Zdravotné sestry výsledok nátlakovej akcie za svoj neúspech nepovažujú. "Nemyslím si, že je to neúspech. Akcia ešte neskončila. Budeme to hodnotiť až vtedy, keď zložíme zbrane. Môže sa stať, že nemocnice bez sestier situáciu nezvládnu. Pokiaľ nás potrebovať nebudú, nastane to, čo sme hovorili, teda, že sestry zo Slovenska odídu," povedala šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Vyše päťsto sestier

Zo slovenských nemocníc odišlo na základe hromadných výpovedí 540 zdravotných sestier. Z celkového počtu 13 000 zdravotných sestier v nemocniciach, je to len zlomok. Akcia sestier ovplyvnila prevádzku niektorých zdravotníckych zariadení a najväčšie dopady mala na fungovanie nemocníc v Žiline a Prešove.

Odbory už minulý týždeň vyjadrili ochotu na návrat sestier do nemocníc po vyhlásení premiéra Roberta Fica, ktorý zdravotníkom sľúbil okrem iného preplatenie mzdy za dni, kedy v nemocniciach po skončení výpovednej doby nepracovali. V pondelok si odbory ale sťažovali, že nemocnice odmietli podmienku zvýšenia základných platov či plošný návrat všetkých sestier.

Vyšší plat

Zdravotné sestry si hromadnými výpoveďami chceli vynútiť zlepšenie platových a pracovných podmienok po vzore lekárov, ktorí podobnou akciou v roku 2011 ochromili prevádzku zdravotníckych zariadení. Predošlá vláda vtedy nespokojným doktorom ustúpila a štát im platy postupne zvýšil.

Hromadné výpovede podali zdravotné sestry okrem iného aj na protest proti tomu, že nový zákon nepočíta so zvyšovaním platov na základe praxe a že sa nevzťahuje na všetkých zdravotníkov.

Vyše tisíc výpovedí

Pôvodne podalo výpoveď viac ako 1 200 zdravotných sestier, ale polovica si to medzitým rozmyslela. Hlavne zdravotné sestry v menších zdravotníckych zariadeniach majú nižší plat, než je priemerná mzda na Slovensku, ktorá činí 859 eur mesačne. Sestry vo veľkých nemocniciach zarábajú aj s príplatkami okolo 1 000 eur mesačne.

ľavicová vláda premiéra Robert Fica okrem hromadných výpovedí zdravotných sestier čelí pre marcovými parlamentnými voľbami tiež štrajku časti učiteľov za vyššie platy a viac peňazí do školstva. Učitelia na základných a stredných školách protest budúci pondelok prerušia, bez toho, že by dosiahli splnenie svojich požiadaviek.

Tému sleduje Mária Ölvedyová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy