Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zdravotné sestry sa chcú vrátiť, niektoré ale prácu späť nedostanú
Zdielať na

Zdravotné sestry sa chcú vrátiť, niektoré ale prácu späť nedostanú

TRNAVA/BRATISLAVA / Vedenie Fakultnej nemocnice v Trnave nesúhlasí s plošným a bezpodmienečným prijatím všetkých sestier, ktoré v rámci štrajku sestier a pôrodných asistentiek podali výpovede a momentálne už nie sú zamestnancami nemocnice.

"Všetky uvoľnené pracovné pozície by podľa nášho názoru mali byť obsadzované podľa platných normatívov a podľa konkrétnych potrieb jednotlivých oddelení a kliník," uvádza vo vyhlásení vedenia Fakultnej nemocnice v Trnave.

Noví zamestnanci

V uplynulom období nemocnica prijala do pracovného pomeru nových zamestnancov, ktorí pracujú tak, aby bol chod nemocnice zabezpečený v plnom rozsahu.

"Pri nových prijatiach do zamestnania budú vedenia kliník a oddelení a vedenie nemocnice postupovať v súlade so Zákonníkom práce a s ohľadom na kvality uchádzačov," uvádza nemocnica. Ak by prijala všetky odídené sestry, musela by novoprijatých zamestnancov prepustiť, čo si vedenie nevie predstaviť.

Z trnavskej nemocnice odišlo koncom januára 56 sestier, na uvoľnené miesta nastúpilo 16 nových. Ďalších deväť chce odísť na konci februára. O návrate do nemocnice neprišla v priebehu dnešného dopoludnia rokovať ani jedna sestra.

Rokovanie skončilo neúspechom

Rokovanie vedenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove s predstaviteľmi odborového združenia, zastupujúceho 302 sestier, ktoré odišli z nemocnice, sa skončilo neúspechom a obe strany nedospeli k žiadnej dohode.

Po zhruba hodinovom rokovaní odchádzali štyria zástupcovia odborov z rokovania sklamaní.

Vedenie nemocnice im ponúklo 187 voľných pracovných miest s podmienkami podľa kolektívnej zmluvy. Ako však uviedla podpredsedníčka odborov v prešovskej nemocnici Gabriela Nováková, odborári nedostali odpoveď na otázku, za akých presných podmienok by mali byť sestry späť prijaté. "Preto sme aj povedali, že nesúhlasíme, aby prichádzali sestry samostatne, pretože by mohli byť oklamané. Máme dve sestry, ktoré sa vrátili a boli prijaté za neštandardných podmienok,“ uviedla Nováková.

Rovnaké podmienky

Vedenie nemocnice to popiera. Tvrdí, že dve sestry, ktoré sa vrátili ešte minulý týždeň, dostali rovnaké podmienky, aké mali pred odchodom. Aj ostatným ponúkajú štandardné podmienky odmeňovania a vrátili by sa za rovnakých podmienok, ako mali pred svojím odchodom. Nevedia však zabezpečiť prijatie všetkých sestier.

"Zamestnávateľ neplánuje zvýhodnením malej skupiny zamestnancov diskriminovať väčšinu svojich zamestnancov. Pri prijímaní nových zamestnancov bude nemocnica postupovať štandardne ako doteraz a bude dodržiavať dlhodobo zaužívané pravidlá," uviedla hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková. Nemocnica doteraz prijala 110 nových sestier, ktoré majú podpísané zmluvy na dobu minimálne jedného roka s trojmesačnou výpovednou lehotou.

Vedenie žilinskej nemocnice rokovalo so 40 sestričkami, ktoré sú ochotné uzavrieť individuálnu pracovnú zmluvu.

Druhá skupina sestier prišla spolu s predstaviteľkami odborov. Po stretnutí so zástupcami riaditeľstva nemocnice odišli s presvedčením, že budú čakať na kolektívne vyjednávanie.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy