Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Situácia v niektorých nemocniciach je napätá, sestry stále vyjednávajú
Zdielať na

Situácia v niektorých nemocniciach je napätá, sestry stále vyjednávajú

PREŠOV/ŽILINA / Situácia po odchode zdravotných sestier je v niektorých nemocniciach kritická. Napríklad na niektorých oddeleniach prešovskej nemocnice zostalo pracovať len 8 lekárov a dve sestry. Vyostrená je aj situácia v žilinskej nemocnici, kde sa vo štvrtok stretol sám minister Čislák so sestrami, ktorá tam už viac nepracujú.

Prešovská nemocnica funguje v obmedzenom režime. Počtu sestier, ktoré ostali, prispôsobili počet lôžok. Nemocnica ale trvá na tom, že je 24 hodín denne zabezpečená akútna zdravotná starostlivosť.

Iný názor majú dnes už bývalé zamestnankyne detského oddelenia. Aktuálny stav označili doslova za hazard so zdravím a životom tých najmenších pacientov. "Celé oddelenie JIS, ktoré sa maľovalo pred pol rokom, je prázdne," hovorí bývalá zdravotná sestra Ružena Roháľová.

Menej pacientov

V nemocnici zredukovali príjem pacientov. Pred výpoveďami podľa slov bývalých zamestnankýň hospitalizovali aj 15 detí denne, teraz zvládnu tak 3-4. "Odrazu choré deti s teplotami posielajú domov," dodáva Roháľová.

Vedenie nemocnice ale akýkoľvek zásah do prijímania pacientov na hospitalizáciu odmieta. "Za samostatnú diagnostiku a liečbu zodpovedá vždy lekár," uviedla hovorkyňa Renáta Cenková.

V nemocnici stále chýba 189 sestier. Situáciu sa inštitúcia snaží riešiť. Naberá nových zamestnancov a dokonca zverejnil aj inzerát.

Pozrite sa, aká je situácia v prešovskej nemocnici:

Kritická je aj situácia v žilinskej nemocnici, kde sa vo štvrtok prišiel s už bývalými zdravotnými sestrami porozprávať minister Čislák.

Dohoda s riaditeľom

Zdravotné sestry, ktoré už prácu nemajú, by sa rady vrátili na svoje oddelenia. Minister zdravotníctva ich preto nabádal, aby sa dohodli s riaditeľom.

"Ja by som vás poprosil, aby ste sa správali individuálne, zodpovedne, išli za riaditeľom, aby vám ukázal platový dekrét, ktorý máte a ktorý vám ponúka," vyzýval Čislák.

Podľa sesterských odborov ale sestry individuálne zmluvy odmietajú. Prístupné sú len memorandu, ktoré predložili aj ministrovi.

"Už toho bolo veľa a dosť," konštatuje jedna z bývalých sestier. "Tri roky nám tvrdili, že nám platia soboty a nedele a neplatili," dodáva druhá.

Návrat na pracovisko

Niektoré z bývalých zamestnankýň ale zvažujú návrat do nemocnice. "Je to 50 na 50 v súčasnej situácii, len sa obávajú, čo by na to povedali odbory," konštatuje bývalá zamestnankyňa Andrea Sarinská.

Lekári sa netaja, že im na oddeleniach skúsené sestry chýbajú. V akútnych prípadoch ale starostlivosť o pacienta zvládajú.

Stretnutie situáciu nevyriešilo. Napätie v žilinskej nemocnici naďalej pretrváva.

Pozrite sa, aká je situácia v žilinskej nemocnici:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy