Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Oddelenie anestéziológie v nemocnici v Žiline nezatvorili
Zdielať na

Oddelenie anestéziológie v nemocnici v Žiline nezatvorili

BRATISLAVA / Činnosť oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline, vrátane lôžkovej časti, nebude prerušená. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa nemocnice Viera Jurčiová, vedeniu sa napriek hromadným výpovediam sestier podarilo situáciu stabilizovať.

"Činnosť oddelenia je zabezpečená vďaka spolupráci s nemocnicami v Dolnom Kubíne a Trstenej," povedal riaditeľ nemocnice Ivan Mačuga. Nemocnica počas januára podľa neho uzatvorila pracovné zmluvy s 20 novými sestrami. Od 1. februára majú nastúpiť ďalšie.

Podľa informácii zverejnených v sobotu mala Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline zatvoriť od nedele lôžkovú časť Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM). Dokumentovať to mal list riaditeľa nemocnice Ivana Mačugu vedúcemu lekárovi Krajského operačného strediska Záchrannej zdravotníckej služby Žilina.

Výpovede sestier

V liste sa písalo, že pacientov OAIM s polytraumou, ťažkými poraneniami a spinálnou traumou, ak to ich stav dovolí, prevezú do najbližších spádových nemocníc v Martine, Čadci, Dolnom Kubíne, Ružomberku, Liptovskom Mikuláši a Považskej Bystrici. Ak to stav pacienta neumožní, presunú ho na iné oddelenie žilinskej nemocnice.

Pacientov z okolia Žiliny mala Záchranná zdravotnícka služba odvážať na OAIM v iných nemocniciach. "Z tohto dôvodu odporúčam častejšie využívať leteckú záchrannú službu," písalo sa v liste. K dnešnému dňu žilinská nemocnica eviduje 181 výpovedí sestier, z toho 24 je práceneschopných, 34 stiahlo výpovede a 20 je nových sestier.

Polnočná tlačovka

Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká bude v nedeľu o 24:00 pred hlavným vstupom do Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina na ul. Vojtecha Spanyola 43 v Žiline informovať o ďalších krokoch sestier v súvislosti s výpoveďami sestier.

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek podporuje zámer na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k problematike zdravotníctva začiatkom budúceho týždňa. Snahu o zvolanie schôdze považujú za konštruktívnu snahu o zmenu nevyhovujúcej legislatívy v skrátenom legislatívnom procese, ktorá by dokázala v krátkom čase zvrátiť krízovú situáciu v slovenskom zdravotníctve.

Požiadavky sestier

Odborové združenia konštatuje, že požiadavky sestier, pre ktoré vstúpili do výpovedí, nepredstavujú prehnané požiadavky a sú priamou reakciou na alarmujúce trendy v slovenskom zdravotníctve.

"Každoročne sa zo sesterského registra na Slovensku odhlasuje 900 sestier, ktoré mieria do zahraničia, kde je ich renomé mimoriadne vysoké a podobné je aj ich finančné ohodnotenie," uvádza sa vo vyhlásení.

Združenie zároveň vyzýva všetky parlamentné politické strany, aby podporili túto iniciatívu a svojimi podpismi pomohli k skorému zvolaniu mimoriadnej schôdze parlamentu, kde by sa urýchlene vyriešila krízová situácia v nemocniciach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy