Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Počet štrajkujúcich učiteľov klesá, niektoré školy sú ale stále zatvorené
Zdielať na

Počet štrajkujúcich učiteľov klesá, niektoré školy sú ale stále zatvorené

Zdroj: SITA

SLOVENSKO / Štrajk, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov, pokračuje už piaty deň. Počet zaregistrovaných učiteľov na internetovej stránke iniciatívy postupne klesá. Ešte v utorok ich bolo takmer 12 tisíc, v piatok večer ich bolo 10460 z 748 škôl. Situáciu sledujeme v ONLINE reportáži.

Zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov sa na rokovaní vo štvrtok 21. januára nedohodli s ministrom školstva Jurajom Draxlerom na podmienkach, ktoré by odvrátili plánovaný štrajk učiteľov.

Pedagógovia teda v pondelok definitívne vstúpili do neobmedzeného štrajku. Niektoré školy sú stále zatvorené, iné štrajkujú obmedzenou prevádzkou.

Nedohodli sa

Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur.

Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami.

Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity.

Zdielať na

Najčítanejšie správy