Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Odpad použitý v stavebníctve: slovenskí vedci vyrobili protypy tvárnic
Zdielať na

Odpad použitý v stavebníctve: slovenskí vedci vyrobili protypy tvárnic

BRATISLAVA / Slovenskí odborníci sa pustili do hľadania možností využitia plastového odpadu v stavebníctve. V laboratóriách vyrobili prvé prototypy tvárnic, ktoré dokážu dobre izolovať pred únikom tepla aj pred hlukom. Okrem úžitku pre staviteľov ale prospievajú aj životnému prostrediu. Plastovým odpadom je dnes zamorená už celá Zem.

Plastového odpadu sú plné skládky, povaľuje sa v lesoch, v jazerách, riekach a nakoniec končí v oceánoch, kde tvorí obrovské ostrovy. "Štyridsať percent odpadu skončí na skládkach a až jedna tretina končí v svetových moriach a oceánoch," hovorí Miroslava Ábelová, hovorkyňa Greenpeace Slovensko.

Časť z nich končí v tele živočíchov, napríklad veľrýb. "Každoročne umiera milión morských vtákov a tisíc morských cicavcov, kariet či veľrýb," dodáva Ábelová. 

Toxíny z plastov navyše zamorujú aj mäso rýb, ktoré je potom zdraviu škodlivé aj pre človeka. Svet stojí teda pred výzvou niečo s tým urobiť, recyklácia je málo. "Recyklujeme celosvetovo len päť percent," dodáva Ábelová. 

Profimedia

Odpad v stavebníctve

Riešením je vyrábať menej plastov alebo využiť odpad ako druhotnú surovinu. Slovenskí vedci sa pustili do hľadania technológie spracovania plastov. Postaviť dom z ekologických tehlí je hudbou najbližších rokov. "Oslovila nás firma s tým, že čo by sa dalo robiť, lebo toho odpadu je veľa. Toto je jedna z ciest, ako odpad zakomponovať do stavebníctva," hovorí Valéria Gregorová, doktorandka Stavebnej fakulty STU v Bratislave. 

Podarilo sa im vyrobiť prvé dva vhodné prototypy. Jeden typ tvárnic vyrobili z plastovej drte. "Toto je materiál, ktorý sa volá v skratke EVA - Etylén Vinyl Acetát," dodáva Valéria Gregorová. Po kope drží betón. Tvárnica je pevná, pórovitá a ľahká. Klasickú tehlu nedokáže nahradiť a nie je vhodná pre nosné múry. "Má to skôr výplňovú funkciu a tepelno-izolačnú," dodáva Valéria Gregorová.

Tvárnica z materiálu EVA je alternatívou pre doterajší polystyrén-betón, ktorý sa využíva na zatepľovanie.

Podlaha na detských ihriskách

Ďalšia z tvárnic je pružná a izoluje nielen tepelne ale proti hluku. "Odpadovou látkou v tomto prípade boli gumičky z káblov. Odpad sme zmiešali s lepidlom," dodáva doktorandka Valéria Gregorová. 

Pružnosť tejto tvárnice by sa dala využiť aj na odpruženie či zmäkčenie dlažby. "Napríklad nášľapné vrstvy na detských ihriskách," uviedla Valéria Gregorová. Či sa takéto tvárnice dostanú aj na trh, záleží od výrobcu. "Musí to zohľadniť ekonomicky.

Zdielať na

Súvisiace články