Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vynálezca vyrába z odpadu pohonné látky, do motorky tankuje spálený plast
Zdielať na

Vynálezca vyrába z odpadu pohonné látky, do motorky tankuje spálený plast

JAKARTA / Indonézskemu mladíkovi sa podarilo vyriešiť problém, ktorý trápi ľudstvo už dlhé roky. Prišiel na to, ako z odpadu vyrobiť pohonné látky. Vôbec to podľa neho nie je zložité, hoci sa to na prvý pohľad zdať môže.

Jedným z najväčších problémov indonézskej Jakarty je odpad. Trinásťmiliónová metropoloa produkuje neuveriteľných 6 000 ton denne, čo by stačilo na pokrytie niekoľkých futbalových ihrísk. Smeti sa hromadia na takzvanej hore odpadu.

Z odpadu palivo

Stačí ale jeden dobrý nápad a veci sa môžu zmeniť. Mladý vynálezca Hamidi vynašiel spôsob, ako vyhodené veci používať ďalej a šetriť pritom prírodu. Z plastového odpadu začal vyrábať palivo.

"Plast sa vyrába zo surovej ropy. Ja vlastne robím opačný proces a pálením vraciam plast do pôvodného stavu. To znamená, že sa z neho stane časť paliva," hovorí Hamidi.

Recyklácia

Mladík takto zrecykluje až 25 kilogramov odpadu denne. Podomácky vyrobené palivo používa zatiaľ len do vlastného skútra. Uvedomuje si, že jeho nápad môže pomôcť celej spoločnosti a to ho motivuje vyrábať vo veľkom.

Jeho prácu si všimli viaceré neziskové organizácie a tlačia na indonézsku vládu, aby jeho projekt podporila.

Mladý vynálezca vyrába z odpadu pohonné látky, do motorky tankuje spálený plast, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články