Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Syndróm zlomeného srdca existuje, podobá sa na infarkt
Zdielať na

Syndróm zlomeného srdca existuje, podobá sa na infarkt

BRATISLAVA / Zlomené srdce nie je len básnické slovné spojenie. Už dávnejšie odborníci prišli na to, že veľký smútok, nešťastie, či sklamanie skutočne môžu vyvolať zdravotné riziká pre naše srdce. Niekedy sa dokonca hovorí, že to môže byť veľmi podobné infarktu.

"Syndróm zlomeného srdca je akútny stav, ktorý sa mimoriadne podobá infarktu myokardu. Väčšinou sú ohrozené ženy po menopauze, ktoré prežijú emočne traumatický zážitok," vysvetľuje primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Eva Goncalvesová.

Môže ísť napríklad o úmrtie v rodine, oznámenie nešťastia či zlej diagnózy. "Tieto ženy začnú mať prudké bolesti na prsiach," opisuje Goncalvesová.

"Zavolajú si rýchlu zdravotnú pomoc, na EKG sa ukáže, že ide o infarkt, odoberie sa krv, čo potvrdí podozrenie na infarkt. Ten je spôsobený upchatím koronárnej tepny a keď sa v takomto prípade ukážu koronárne tepny, sú úplne priechodné," pokračuje lekárka.

Nebezpečné emócie

Emócie dokážu spôsobiť dokonca až zmenu srdca. "Pri negatívnych emóciach po nervových vláknach sa dostávajú určité impulzy priamo do srdca a spôsobujú poškodenie jeho cievneho zásobenia, jeho funkcie, takže nakoniec to vyzerá ako infarkt a dá sa na to aj zomrieť," hovorí Goncalvesová. 

Po negatívnom zážitku preto naozaj človek môže zomrieť. V pozore by mali aj muži a mladí ľudia. "Deväťdesiat percent sú ale ženy po menopauze," zdôrazňuje lekárka. 

Od infarktu tento stav rozoznajú až po vyšetrení. "Narozdiel od infarktu sa tá funkcia po takmer krátkej dobe takmer úplne, alebo úplne znormalizuje," vysvetľuje Goncalvesová. Lekárka ale dodáva sa zvyčajne neopakuje.

Srdce naozaj bolí

Srdce pri takýchto negatívnych stavoch môže aj skutočne bolieť. "Bolesť srdca je sprostredkovaná tým, že srdce cíti nedostatok prekrvenia," vysvetľuje lekárka. Akonáhle srdce pracuje, potrebuje k tomu dostatok kyslíka, keď ho nedostáva, začnú sa v ňom tvoriť látky, ktoré sa zo srdca prenášajú do mozgu vo forme signálu bolesti. "Neprekrvenie srdca rovná sa bolesť, veľmi typická bolesť," potvrdzuje primárka. 

V tomto prípade sa ale nedá hovoriť o nejakej prevencii. Primárka zdôrazňuje, že všetko vylieči čas a odporúča podpornú liečbu na tlmenie nervového systému. "Trvá to väčšinou niekoľko dní, zahojí sa to úplne a už sa to neopakuje," vysvetľuje. 

Téme sa venovali Noviny o 12, pozrite si rozhovor s lekárkou Evou Goncalvesovou:

Súvisiace články