Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nový odpadový zákon. Kto nebude separovať, zaplatí viac
Zdielať na

Nový odpadový zákon. Kto nebude separovať, zaplatí viac

BRATISLAVA / Od 1. júla preberajú zodpovednosť za odpad tí, ktorí ho vytvárajú. Náklady s tým spojené budú hradiť z vlastného vrecka. Čím viac ale budeme separovať, tým menej odpadu budeme produkovať a platiť obci za jeho odvoz.

Každý rok vyprodukujeme na Slovensku čoraz viac odpadu. Naopak, jeho triedenie nie je práve silnou slovenskou disciplínou. V smetných košoch určených na recyklovanie skončí iba šesť percent odpadu.

Do roku 2020 by sme pritom podľa EÚ mali recyklovať až 50 percent odpadu. Nový odpadový zákon sa to pokúša zmeniť. 

Preberú zodpovednosť

Organizácie zodpovednosti výrobcov od 1. júla preberú zodpovednosť za zber, triedenie a recykláciu separovaného odpadu.

Takto budú zastupovať napríklad výrobcov a dovozcov elektrozariadení, vozidiel, pneumatík, akumulátorov ale aj papiera, plastov alebo skla.

"Začnú ho v plnej hodnote hradiť, budú musieť pristavovať kontajnery respektive vrecia na triedený zber. Samozrejme jednou z hlavných úloh je aj vzdelávanie obyvateľstva," potvrdzuje generálna riaditeľka spoločnosti na triedenie odpadu.

Obciam by sme mali platiť len za vývoz zmiešaného komunálneho odpadu, čím menej ho bude tým budú nižšie poplatky za jeho odvoz. Na podobnom princípe fungujú napríklad naši rakúski susedia.

Či to bude ideálne vyzerať, ukáže až čas.

"Je vecou samosprávy aké pravidlá nastaví každému tak, aby bol spravodlivý voči každému, kto separuje,"
vysvetľuje hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

V rozpore

Nový zákon ešte v roku 2015 napadli vtedajší opoziční poslanci na ústavnom súde. Tí mu vyčítajú, že viaceré podmienky sú v rozpore s voľnou súťažou.

"Ľudia majú niekde trvalý pobyt, ale odpad produkujú niekde úplne inde. Budú sa vykazovať štatistické nedostatky, ktoré nebudú samotné obce vedieť naplniť," tvrdí poslankyňa Anna Zemanová. 

Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy